Partidele promit o schimbare de gardă în viitorul Parlament, dar în același timp au grijă să le asigure unor jucători-cheie fotolii călduțe până în 2020
În premieră pentru PSD, o serie de foști și actuali „baroni” locali vor renunța la coroanele lor județene pentru un mandat de parlamentar, au relatat surse din partid pentru EVZ. Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu și președintele CJ Olt, Paul Stănescu, sunt cu un pas în viitorul Parlament. Fostul președinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu, fostul președinte al CJ Bacău, Dragoș Benea și fostul președinte al CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, sunt și ei printre numele vehiculate pentru viitorul Parlament.
Majoritatea păstrează încă misterul. Contactat de EVZ, Benea a evitat să răspundă întrebărilor pe această temă. „Nu pot să vă răspund acum. Mai sunt etape de parcurs în partid. Nu vrea să fac speculații”, a spus acesta.
FOTO: PSD și ALDE vor să facă împreună Guvernul din iarnă FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ponta, cap de listă
Fostul premier Victor Ponta va fi una dintre principalele „arme” electorale ale PSD la parlamentare. Ponta va fi cap de listă la Gorj. Alături de acesta vor intra în viitorul Parlament foști miniștri PSD precum Rovana Plumb (Muncă), Titus Corlățean (Externe), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), Ecaterina Andronescu (Educatie). Președintele PSD, Liviu Dragnea, va candida pentru un nou mandat de deputat Teleorman și își dorește să ajungă premier.
Surprize
PSD va trimite peste 50 de femei în viitorul Parlament și unul din trei parlamentari social-democrați va fi femeie. PSD va propune pe liste și persoane cu dizabilități. Socialdemocrații promit „surprize frumoase”, adică tineri și specialiști pe listele parlamentare ale partidului.
PSD intră în campanie la adăpostul unui scor de peste 40% la nivel național și vrea să formeze viitorul Guvern împreună cu ALDE și UDMR.
Foști miniștri USL s-au refugiat în ALDE
Potrivit surselor EVZ, ex-premierul Călin Popescu-Tăriceanu intenționează să deschidă lista parlamentară a ALDE de la București. Următoarele locuri vor fi ocupate de foști miniștri ai guvernărilor Ponta: Daniel Barbu (Cultură), Daniel Constantin (Agricultură), Teodor Meleșcanu (Externe) și Sorin Cîmpeanu (Educație). De asemenea, ex-ministrul PNL Varujan Vosganian deschide lista ALDE Iași pentru Camera Deputaților. În același timp, la vârful ALDE s-a stârnit (încă de la finalul săptămânii trecute) un scandal de amploare, cauzat tocmai de aspiranții care nu se regăsesc pe liste. Printre aceștia se numără liderul tineretului ALDE – Ionuț Negoi –, care deja s-a înscris, luni, în PNL, urmat de mai multe tinere speranțe. Spre liberali se îndreaptă și senatorul Vasile Nistor (copreședinte executiv al ALDE).
Unii dintre colaboratorii lui Tăriceanu sunt nemulțumiți că acesta a hotărât ca toți aspiranții ALDE la Senat și Camera Deputaților să doneze suma de 63.000 de lei, pentru a intra pe liste. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, ALDE gravitează în jurul unui procent de 6%. (Răzvan Gheorghe)
Tehnocrații dispar din calculele PNL
Liberalii au abandonat strategia unei infuzii tehnocrate pentru a mări șansele partidului la alegerile parlamentare din iarnă. După luni de zile în care PNL a verificat ce cred românii despre miniștrii tehnocrați, liberalii au ajuns la concluzia că majoritatea miniștrilor din Guvernul Cioloș nu se bucură de notorietate și nici de aprecierea electoratului. Singurul nume care ar ajuta PNL ar fi însuși premierul Dacian Cioloș, dar acesta nu vrea să candideze la parlamentare.
PNL va alinia la startul alegerilor o serie de nume grele ale partidului, printre care copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, fostul consilier prezidențial Adriana Săftoiu, sau fostul premier interimar Cătălin Predoiu. PNL va mai arunca în bătălia electorală alte nume sonore precum „baronul” Teodor Atanasiu, foștii miniștri Eugen Nicolăescu (Sănătate), Mihai Voicu (Relația cu Parlamentul) și Gheorghe Ialomițianu (Finanțe).
„Baronul local” Gheorghe Falcă, primar al Aradului de 12 ani, ar putea să figureze pe lista PNL la parlamentare. Falcă și-ar dori să ajungă premier. Fostul candidat PNL la primăria Capitalei, Ludovic Orban, este încă în negocieri cu PNL, el fiind trimis în judecată de DNA. Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a fost refuzat de PNL, surse din partid spunând că acesta este prea „băsist”.
Liberalii se învârt în jurul unui scor electoral de 31% la nivel național, în timp ce în Capitală PNL nu reușește să-și revină din înfrângerea administrată la alegerile locale, când a pierdut pe linie toate primăriile.
Băsescu, lancea PMP
Fostul președinte Traian Băsescu ia în calcul să deschidă lista senatorilor PMP de București. Mutarea este menită să ridice PMP în sondaje, partidul fiind cotat la marginea pragului electoral de 5%. Traian Băsescu se bucură de o popularitate de peste 20% și PMP vrea să transfere către partid procentele fostului șef de stat, au explicat surse PMP pentru EVZ. Fostul jurnalist Robert Turcescu, fostul președinte UNPR Valeriu Steriu și fostul președinte PMP Eugen Tomac vor figura printre candidații pentru un mandat de deputat, spun sursele citate. PMP mai pregătește o serie de lovituri de imagine și s-ar putea prezenta la urne cu nume sonore.