Ungaria, Macedonia și Serbia s-au confruntat, în ultimele săptămâni, cu un val neobișnuit de mare de refugiați din Africa sau Asia, care încearcă să ajungă în state prospere din Europa
Polițiștii unguri au folosit, ieri, gaze lacrimogene contra imigranților de la granița cu Serbia. Forțele de securitate au acționat pentru a opri 200 de imigranți care încercau să fugă înainte de a fi amprentați, din centrul pentru refugiați din Roszke, la frontiera de sud.
Aflux fără precedent
Tensiunile au escaladat după ce mai mult de 2.500 de oameni au sosit în Ungaria din Serbia. Majoritatea erau din Siria, Afganistan și Pakistan și printre ei se aflau și 555 de copii. Ca răspuns la afluxul de imigranți, șeful poliției ungare, Karoly Papp, a anunțat că vor fi trimiși încă 2.106 de polițiști la granița cu Serbia, începând din 5 septembrie.
În Ungaria au ajuns, anul acesta, potrivit oficialilor, circa 100.000 de imigranți, Germania fiind țara de destinație. De aceea, argumentează autoritățile, s-a decis construcția unui zid de oțel la granița cu Serbia.
Război și sărăcie
Presa din întreaga lume descrie, în aceste zile, criza tot mai profundă a imigrației ilegale provenită din țările aflate în stare de război și sărăcie. Imaginile cu zecile de mii de imigranți sunt difuzate de posturile de televiziune. Un tânăr sirian, citat de Euronews, spunea: „Vreau o țară căreia să-i aparțin, vreau o cultură, civilizație, nu fac asta pentru bani sau pentru hrană. Este vorba despre libertatea minții, a educației, libertatea de a face parte din lumea civilizată”.
Destinațiile favorite sunt Germania și țările scandinave, dar drumul până acolo este costisitor și periculos.
Reacții în Cehia
Președintele ceh, Milos Zeman a afirmat că UE s-ar proteja mai bine de imigranți dacă ar avea o armată comună, iar ministrul ceh de Finanțe, Andrej Babis, a cerut închiderea graniței externe a Schengen și sprijin din partea NATO. Zeman a deplâns faptul că Frontex, agenția UE de control al frontierelor, are doar trei nave neînarmate și câteva vase armate, pentru a patrula în Mediterana. Recent, autoritățile de la Praga au vorbit despre folosirea armatei pentru a proteja granițele țării. Cehia se așteaptă la 7.000 de refugiați anul viitor, potrivit unui raport guvernamental.