Cresc drepturile stagiarilor

Cresc drepturile stagiarilor

Din 18 august, angajatorii sunt obligați să-și plătească internii și să le creeze anumite condiții de muncă. Legea privind internshipul nr. 176/2018 a fost deja publicată în Monitorul Ofi cial și va intra în vigoare de luna viitoare.

Internshipul, fenomen împrumutat de la americani, tradus la noi ca stagiu de practică, era destul de ambiguu în România până acum. Mai precis, orice firmă putea lucra cu interni, cu sau fără contract, cu sau fără plată, iar asta pentru că nu exista un cadru legal care să stabilească un set de reguli.

 

Noua lege a internshipului trasează un set de reguli clare

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit actului normativ, tinerii peste 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entități publice în baza unor contracte de internship. Mai mult, firmele care primesc angajaţi în internship trebuie să le ofere, obligatoriu, o indemnizaţie de minim 580 de lei net pe lună (jumătate din valoarea salariului minim brut). Internul are dreptul să lucreze în cadrul aceleiași firme maxim șase luni, timp in care compania va desemna un îndrumător al internului, iar la finalul programului, va fi evaluat și va primi un certificat de internship care să arate în ce perioadă s-a făcut stagiul, ce activități s-au desfășurat și ce calificativ a luat internul la evaluare.

„Certificatul de internship poate atesta inclusiv efectuarea practicii de specialitate obligatorii prevăzute în planul de învățământ, în conformitate cu Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor și studenților”, scrie în proiect.

Amendamentul stabilește durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână, iar în situația internilor cu vârsta sub 18 ani, timpul de lucru este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

Mai mult, pe toată durata programului de internship organizația gazdă are obligația asigurării în sistemul asigurărilor de sănătate a internului care nu are calitatea de asigurat și a plății contribuției aferente.

 

Companiile recompensate de stat

Potrivit legii, dacă internii sunt angajaţi ulterior şi stau 2 ani în companie, angajatorii vor primi din partea statului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare de 1.000 de euro pentru fiecare intern devenit angajat.

 

„În funcție de numărul de salariați, organizația-gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaților. Prin excepție (...) organizația-gazdă care are încadrați cel mult 20 salariați poate încheia simultan cel mult două contracte de internship”, scrie în lege.

 

Scopul internshipului:

● dezvoltarea aptitudinilor profesionale în anumite domenii;

● desfășurarea unor activități și familiarizarea cu cerințele organizației gazdă;

● dobândirea de experiență profesională;

● facilitarea tranziției de la sistemul de educație către piața muncii.