Cozmin Gușă, previziuni SUMBRE. Războiul dintre SUA ȘI RUSIA există! Ce se va întâmpla cu țările din Europa și care este MAREA MIZĂ

Cozmin Gușă, previziuni SUMBRE. Războiul dintre SUA ȘI RUSIA există! Ce se va întâmpla cu țările din Europa și care este MAREA MIZĂ

Consultantul politic Cozmin Gușă a explicat pentru Realitatea TV că războiul rece instalat între Statele Unite și Rusia va duce la o nouă împărțire a sferelor de influență. El a subliniat că cea mai jucată miză din acest punct de vedere va fi Europa.

Potrivit Realitatea.net, Gușă a subliniat că în ceea ce privește viitorul apropiat, discuțiile se poartă pe trei teme majore:

"Conflictul dintre Statele Unite și Rusia în epoca Trump, felul în care puterile centrale ale Uniunii Europene, Germania și Franța, se vor împărți, eventual, în interiorul acestui conflict și despre ceea ce România ar avea de făcut sau de învățat în următoarea perioadă. Deocamdată, ceea ce este evident, mai ales din multitudinea de informații care vin, trebuie să pornim de la presupoziția că știm că nu știm. Practic, suntem într-o perioadă a jocurilor politice internaționale, în care cu greu mai putem să deducem ce se va întâmpla. Putem ghici, însă totul este foarte complicat. Pornind de la Statele Unite, care prin felul în care s-au comportat electoral au generat această mutație în politica internațională, vedem un președinte ales care încă nu s-a instalat și care își schimbă părerile de la o zi la alta, care se ceartă, care acum câteva zile, umilit public de Meryl Streep la un mare eveniment, după ce s-au certat câteva zeci de ore, a primit și a doua lovitură de la Robert De Niro, care i-a luat partea lui Meryl Streep. Deci asta este atmosfera".

Totodată, consultantul politic a explicat că după ce președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, se va instala la Casa Albă, se vor observa 4 diferențe în comportamentul SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Iar acum, în mod concret în comportamentul SUA trebuie să ne așteptăm la cel puțin patru diferențe specifice:

1. Avem un președinte al SUA care este pe de-o parte neprestigios, pe de altă parte nepredictibil, ca fire, ca om, ca personalitate. Atunci, ținând cont de autoritatea mare a unui președinte al SUA, ne putem gândi la ce vor genera aceste două caracteristici.

2. Această susținere din campanie, deja dovedită de către serviciile secrete americane, din partea Rusiei, adică a adversarului din războiul rece nou-instalat. Ne putem da seama în ce fel vor evolua aceste lucruri în mass-media mondială, având un președinte depsre care aproape s-a dovedit că a fost susținut de Rusia.

3. În noua concepție care se vede inclusiv din alcătuirea cabinetului în SUA, ne dăm seama că ne vom lovi de un pragmatism geoeconomic care nu va lăsa Statele Unite să fie îngrijorată de aliați și pateneri, ci doar de maximizarea profiturilor care pot să vină în interiorul SUA. Partea cu apărarea drepturilor omului, cu democrația, cu fel de fel de principii va fi lăsată în subsidiar.

4. O insularizare de tip geopolitic, care a fost definită în campania electorală de Donald Trump, care a cunoscut și replici pentru care ne-am mirat foarte tare, apropo de NATO și rolul negociat al NATO. Această insularizare va avea consecințe", a spus consultantul politic.

Cozmin Gușă a subliniat că reîmpărțirea lumii se va face, având ca miză principală, din punct de vedere public, Europa: "Aceste diferențe trebuie să ne facă să regândim desfășurarea în continuare a războiului rece instalat și negociat între SUA și Rusia. A fost evident un lucru - alegerea adversarului, acesta a fost conceptul cu care a operat administrația Obama către final. Și a găsit un partener dornic de acest război  negoiat și instalat în persoana lui Putin și a Rusiei. Pentru Rusia este un lucru extrem de convenabil pentru dominația mai ales în zona de tip Euroasiatic, dar și pentru creșterea prestigiului în zonele bogate în resurse și pentru creșterea influenței într-o europă neglijată total de administrația Obama și pe care, în mod evident, administrația Trump o înțelege cu atât mai puțin. Această negociere a fost una care s-a bazat pe niște lucruri din care fiecare a avut de câștigat. În mod evident, cvasiparitatea la nivelul armamentului nuclear face logică o asemenea împărțire a lumilor. Iar diferențierile legate de resursele pe care Rusia le exploatează și SUA nu de asemenea deschid câmpuri noi de discuții. Nu putem vorbi de vreo paritate la nivel tehnologic, dar cred că rușii nici nu sunt interesați de așa ceva. Reîmpărțirea lumii, în mod evident, se va face, iar această reîmpărțire va avea miza Europa ca fiind cea mai jucată miză din punct de vedere public. Restul mizelor din America de Sud, Africa, poate chiar Asia, mai puțin Marea Chinei de Sud, vor fi negociate în subteran, pentru că acolo este vorba de profituri clare, de încurajare sau alocare sub influență a unor dictaturi sau pseudodictaturi. În rest, ce se va juca pe scenă va fi miza europeană, iar aici ne interesează foarte mult și pe noi", spune Cozmin Gușă.

De asemenea, Gușă a vorbit și despre marele proiect European. El spune că UE a declanșat această criză prin neimplementarea unei constituții commune și că Germania se va apropia de Federația Rusă în acest război.

"Referitor la UE. Aici se va consolida puternic o axă unde Franța va progresa, Germania va regresa. O axă mult mai echilibrată între Germania și Franța. Și cred că toată aceste lucruri le vom vedea mai ales după alegerile din Franța și până la alegerile parlamentare din Germania. Această axă, însă, în UE va genera un joc complementar între cele două puteri aflate într-un conflict de tip război rece, SUA și Rusia. Va exista în mod clar o înțelegere de împărțire a rolurilor. Iar atunci, puntem să vedem în mod concret că din pricina dependenței Germaniei de energia din Rusia, geoeconomia va dicta o apropiere și o potrivire de pași în interiorul conflictului americano-rus a Germaniei, într-un mod evident. Putem să discutăm și apariția noului ambasador al Germaniei în România, despre care s-a spus că este un foarte bun cunoscător al politicii de la Moscova, și așa este, dar acesta este un semn minor. Și, în acel mod complementar, Franța, de cealaltă parte, fiind și mai la vest, cred că va încerca să fie acel reper de tip Euroatlantic în interiorul UE. Dacă Francois Fillion va ajunge președinte, și are toate șansele, atunci deja ecuația ar putea să pară așa cum am descris-o eu. Repet, o Uniune Europeană cu probleme, care trebuie să-și negocieze multe lucruri și care regretă foarte mult faptul de a nu avea o constituție. Eșecul implementării unei constituții comune a UE a generat toată această furtună în interiorul acestei organizații de succes a prosperității și a păcii, care astăzi se apropie, în mod evident, de o criză. Să vedem în ce fel se va negocia această criză și dacă pragmatismul economic dublat de înțelepciunea culturilor din interiorul UE ar putea să contrabalanseze asta", a explicat Gușă.

În aceeași intervenție, Gușă a punctat că România trebuie să reînvețe bilateralismul și că trebuie să ne alegem un partener în interiorul Uniunii Europene, care ar trebui să ne dea posibilitatea să ne maximizăm potențialul natural.

”Bilateralismul înseamnă profesionalism și posibilitatea de a duce mai multe relații în echilibru fără pălăria liniștitoare dintr-o atmosferă calmă a unei organizații cum e NATO”, a explicat acesta.

Cozmin Gușă consider că țara noastră va avea de ales între Franța și Germania.

”Este extrem de important ca România să învețe să participe la negocieri care o vizează, întrucât în prezent, pe fondul unei Diplomații care a lăsat de dorit în ultimii ani, am ajuns în situația de a ”oferi mult și a nu primi mai nimic”, evidențiază Gușă.

”Pe harta negocierilor dintre SUA și Rusia va fi prioritar scutul instalat la Deveselu. Acesta face parte din felul în care se raportează cele două la granița UE și a NATO. Trebuie să ne facem simțită prezența la masa negocierilor printr-o mai fermă negociere, pentru că oferim mult și nu primim mai nimic. Diplomația din ultimii ani a lăsat atât de mult de dorit încât trebuie să conștientizăm dezastrul și odată cu instalarea noii puteri să fim în stare să ne restartăm”, afirmă consultantul politic.

România este mult prea expusă și prea ofertantă ca să nu se trezească, subliniază consultantul politic. ”Suntem ofertanți - cu posibilități de implementare a unor politici care să ne aducă profit geoeconomic și geopolitic”, a conchis acesta.