Cotropirea Europei. Spațiul Schengen, foarte aproape de colaps
- Simona Stupar
- 15 septembrie 2015, 00:00
Țările UE nu sunt pregătite să facă față valului imens de imigranți din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Așa că, odată cu creșterea numărului de sirieni, afgani, pakistanezi, care ajung în Europa, fiecare dintre țările membre își ia, pe cont propriu, măsuri de securitate
Germania a instituit controale la frontieră, Austria și Ungaria trimit militari la granițe, pentru a ajuta polițiștii, iar Ungaria va arestarea și trimite la închisoare imigranții ilegali care intră în țară. Slovacia va introduce controale la granițele cu Austria și Ungaria.
Europa, în alertă
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat cu cancelarul german Angela Merkel, despre reintroducerea temporară a controlalelor la granița germano-austriacă.
Suspendarea Acordului Schengen este posibilă, ca o excepție de la regulă, de către statele membre care consideră că este nevoie urgentă de adoptarea acestei măsuri, în situații de criză. „Situația actuală, din Germania, pare să se încadreze în aceste prevederi”, a spus Juncker. Comisia va monitoriza îndeaproape situația și va informa Parlamentul și Consiliul European, în privința respectării Codului de frontieră al Spațiului Schengen.
În principiu, autoritățile de la Bruxelles vor să se asigure că sistemul Schengen va redeveni funcțional, cât mai curând posibil.
Imediat după deciia Germaniei, au apărut temeri legate de viitorul spațiului de liberă circulație și a început să se vorbească, după „Grexit” și „Brexit”, despre „Schexit”.
Ce înseamnă suspendarea Schengen
Măsurile luate de autoritățile vest-europene vizează, în special, controlul strict al mașinillor mari, inclusiv camioanele, care ar putea transport a refugiați.
Toate trenurile dintre Austria și Bavaria, principala cale prin care 450.000 de refugiați au sosit în Germania anul acesta, au fost suspendate timp de 12 ore.
Totuși, aceste măsuri nu-i afectează pe cetățenii UE și pe cei care au documente valabile de călătorie - acestora li se va permite să treacă fără probleme frontiera Germaniei, a explicat ministrul de Interne, Thomas de Maizière.Totuși, ca urmare a instituirii controlului la frontiere, pe autostrăzile din Austria se formaseră ieri cozi lungi de zeci de kilometri.
Refugiații nimănui
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNCHR) a avertizat că zeci de mii de oameni care au ajuns în Europa au un statut incert și riscă să aibă o soartă tragică, după ce s-au reintrodus aceste controale la graniță.
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a prezis că țara sa va primi în 2015 un milion de refugiați
UNCHR este îngrijorată că „o combinație între diferite măsuri individuale ar putea crea o situație în care refugiații care caută în Europa protecția la care ar avea dreptul, potrivit legii internaționale, se vor muta dintr-un loc în altul, cu un statut incert”.
Tatonări pentru cazarea refugiaților la Câmpulung Muscel
În urmă cu câteva zile, o echipă a Ministerului de Interne a inspectat o clădire care aparține Jandarmeriei. În fosta cazarmă, ar putea fi cazați aproximativ 600 de refugiați.
FOTO: Unitatea de Jandarmi
Primarul din Câmpulung Muscel, nu s-a arătat deloc entuziasmat să discute pe marginea redistribuirii refugiaților din Siria și Afganistan în fosta cazarmă a centrului de pregătire a Jandarmilor din oraș. ”Noi vrem să mutăm poliția și pompierii în respectivul sediu, deoarece acum stau cu chirie. A venit în urmă cu patru zile o delegație a Inspectoratului pentru Imigrări. Au făcut o constatare, nu este nimic oficial. Eu sper într-o întâlnire cu ministrul Gabriel Oprea săptămâna acesta, m-am înscris la audiență”, ne-a declarat primarul interimar al orașului, Liviu Țâroiu.
Nu sunt proprietari
El a mai precizat că unitatea în discuție nu este a primăriei și a recunoscut că nu se poate opune dacă se ia decizia de a se caza refugiați în clădirea Jandarmeriei. Potrivit unor estimări, în fostul centru de perfecționare al Jandarmeriei de la Câmpulung Muscel pot fi cazate aproximativ 600 de persoane.
Clădirea în discuție are patru etaje și în acest moment este în conservare. Fosta unitate deţinea mai multe anexe organizate sub forma unei gospodării proprii: cantină, o crescătorie de animale, garaje.
În anii 80, în care Unitatea de Jandarmi găzduia soldaţi, capacitatea ei se ridica la 600 de persoane. Ulterior, clădirea a fost recompartimentată asfel încât dormitoarele s-au redus de la 40 la 10 paturi. (Virgil Burlă)
Gigi Becali nu are atâta spațiu cât a zis
La valul de știri despre imigranții care ar putea ajunge și în România, Gigi Becali a declarat că este dispus să ia în întreținere 1.000 de astfel de persoane. Acesta deține mai multe blocuri undeva la marginea cartierului Berceni, într-o zonă industrială. „Pe locurile deținute de domnul Becali nu încap atâtea persoane cât a spus dânsul că vrea să cazeze”, ne-a spus un paznic. Oficial ni s-a explicat că oricine dorește să ajute străinii trebuie să facă dovada că îi poate lua în spațiu, iar aceștia sunt nevoiți doar să depună actele respective la serviciile care îi înregistrează. În România, la ora actuală, sunt 1.500 de locuri în cele șase centre pentru solicitanții de azil, iar gradul de ocupare este de 20%.