Corina Crețu, comisar pentru Politici Regionale

Corina Crețu, comisar pentru Politici Regionale

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat, ieri, noua componență a Executivului european.

După ce la București s-au făcut tot felul de speculații pe tema portofoliului pe care îl va primi România în cadrul Comisiei Europene, ieri, Jean Claude Juncker a anunțat-o oficial pe Corina Crețu drept comisar pentru Politici Regionale. În locul ei, în Parlamentul European, va merge social-democratul Emilian Pavel, care a ocupat locul 18 pe lista Alianţei PSDUNPR- PC la alegerile europarlamentare din 25 mai, au declarat surse din PSD.

„Guvernele statelor membre sunt acelea care propun comisari, dar țările membre nu obțin un portofoliu sau altul. Comisarul e nominalizat, intră în componența Comisiei și apoi primește un portofoliu, în funcție de competențele și meritele lui, printre altele. Am subliniat asta în toate cele 27 de interviuri”, a precizat Juncker.

„Dacă am impresia că unui anumit comisar i se potrivește mai bine un alt portofoliu, eu pot să schimb acest portofoliu, fără să cer aprobarea statelor membre”, a mai punctat președintele Comisiei Europene. Totodată, Juncker a spus că și-ar dori să „nu facem greșeala de a crede că au fost numiți comisari la anumite presiuni, nu este adevărat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Buget de 351 de miliarde de euro

Corina Crețu va gestiona un buget de 351 miliarde de euro în perioada 2014- 2020. Acești bani vor contribui la stimularea întreprinderilor mici și mijlocii, sprijinirea cercetării și a inovării, efectuarea de investiții într-un mediu înconjurător mai curat, îmbunătățirea accesului la tehnologiile digitale sau dezvoltarea produselor și metodelor de producție noi.

La scurt timp după anunțul lui Juncker, europarlamentarul PSD a precizat că este pregătită să-și asume responsabilitatea acestui portofoliu. „Mă onorează desemnarea Președintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcția de Comisar European, ca și susținerea Guvernului României. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiții din Europa și mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură țara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, a spus Corina Crețu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a salutat faptul că România a primit un portofoliu extrem de important în Comisia Europeană .„Este un succes pentru România și o recunoaștere a faptului că vocea României contează pe plan european, că avem aliați și parteneri importanți”, a declarat Victor Ponta. El și-a exprimat convingerea că, deși comisarul este român, Corina Crețu va fi un comisar european care va reprezenta interesele tuturor cetățenilor UE, având însă întotdeauna „în minte” ceea ce este important pentru România. Urmează audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul facultativ, astfel că o persoană avizată negativ se poate prezenta la votul din plen, care se dă pentru întreaga Comisie, nu pe fiecare comisar în parte.

Britanicul și francezul, cele mai importante mandate

Franța, cu Pierre Moscovici la Afaceri Economice, Marea Britanie, cu Jonathan Hill la Servicii Financiare, și Germania, cu Günther Oettinger la Agenda Digitală, au primit trei dintre marile portofolii economice în noua Comisie Europeană. Președintele noii echipe, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a creat și șapte posturi de vicepreședinți. Fostul premier finlandez Jyrki Katainen va răspunde de Locuri de muncă și Creștere, în timp ce letonul Valdis Dombrovskis, susținător al austerității bugetare, va coordona politicile privind Euro și Dialogul social. Trei posturi de vicepreședinți sunt atribuite femeilor, și, în premieră, Juncker și-a desemnat un prim-adjunct: olandezul Frans Timmermans, fost ministru de Externe în țara sa. Prioritare vor fi: politica externă, cu criza din Ucraina, lupta împotriva birocratizării excesive, creșterea economică, locurile de muncă și investițiile și lansarea unei uniuni a Energiei, a dezvăluit noul lider al CE. Ungurul Tibor Navracsics, aflat în centrul unei dispute între țara sa și Comisie, privind reforma Justiției, a primit portofoliul Educaței și Culturii.