Editura Evenimentul si Capital

Corespondenţă Specială de la New York. Papa Francisc, vedeta Summit-ului ONU

Papa Francisc, vedeta Summit-ului ONU
Autor: | | 6 Comentarii | 932 Vizualizari

Este 8.00 dimineața și străzile New York- ului sunt pline. Nu trebuie să te informeze nimeni că are loc un eveniment important, se vede și se simte imediat ce pășești în stradă. Toată lumea se grăbește și, pentru că măsurile de securitate sunt drastice, mare parte din bulevarde au fost închise, iar pe străzi curge o mare de oameni.

Din loc în loc, la colțuri de străzi, grupuri de oameni așteaptă să-l vadă pe Papa Francisc în drumul său spre ONU. Mulți sunt convinși că Sanctitatea Sa a intrat deja în Palatul de sticlă dar nu se îndură să plece. Trei homosexuali, îmbrăcați strident,  își cer drepturile, fluturând afișe cu mesaje adresate Sanctității Sale. Elicoptere survolează printre zgârie nori, se aud sirenele mașinilor de poliție, iar în fața clădirii ONU sunt mai multe echipaje ale forțelor de ordine, unele călare. Mii de delegați și jurnaliști au luat cu asalt porțile de acces. 

Sanctitatea Sa este deja în clădire. Summitul ONU s-a deschis în prezența a peste 170 de lideri ai lumii, dar și a Papei Francisc, aflat pentru prima dată la un astfel de eveniment. Președintele Klaus Iohannis a participat la deschidere alături de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și consilierii săi prezidențiali.  Are loc primirea oficială, urmată de fotografii. Papa Francisc semnează în cartea de onoare, apoi rostește câteva cuvinte. Se aplaudă în sală. Papa le mulțumește americanilor pentru modul în care l-au primit.

„Să ne gândim la toți cei care nu au putut să fie azi aici cu noi. E o loterie”, a spus Papa Francisc, stârnind amuzamentul asistenței.  „Vă rog să vă rugați pentru mine și să-mi doriți de bine. Să aveți grijă unii de alții. Lumea noastră a devenit din ce în ce mai mult un spaţiu al conflictelor, al urii şi atrocităţilor brutale comise în numele religiei. Lumea noastră se confruntă cu o criză a refugiaţilor de o magnitudine care nu a mai fost de la al II-lea Război Mondial. ONU trebuie să fie nu numai pentru pace ci și în pace, nu numai pentru dreptate, ci și în numele dreptății”, mai spune Papa. Din sală i se fac poze cu telefoanele.

Cu Fiatul pe hol 

În aplauze, iese pe hol în celebrul său Fiat. Un grup de copii îi cântă. Câțiva dintre cei care au avut șansa să fie  acolo reușesc să dea mâna cu el. Apoi, se îndreaptă în sala unde se ține reuniunea oficială. Lideri veniți din toată lumea s-au împărțit în sală în grupuri, se folosesc de prilej pentru a schimba câteva cuvinte. Selfie-urile nu lipsesc. „Bravo, Papa!”, se aude din când în când. Sanctitatea Sa este primit cu aplauze și se așează pe un scaun special. În aplauze puternice se ridică să-și țină discursul mult așteptat. El a abordat  tematica refugiaţilor, a încălzirii globale şi a sărăciei. Suveranul Pontif a cerut, în discursul său ținut în spaniolă, depăşirea "ideologiilor care generează atrocităţi", afirmând că toţi oamenii au dreptul la terenuri, case, locuri de muncă şi pledând pentru măsuri concrete în scopul protejării mediului înconjurător.

 "Trebuie să punem capăt traficului de persoane"

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate