„Coreea de Nord se teme un ATAC PREVENTIV din partea SUA”

„Coreea de Nord se teme un ATAC PREVENTIV din partea SUA”

Liderul nord-coreean Kim Jong-un vrea să discute cu Coreea de Sud pentru că se teme că SUA vor lansa un atac preventiv asupra acestei țări, susține un dezertor nord-coreean care a lucrat pentru regimul de la Phenian.

Ri Jong-ho, fost oficial al Partidului Comunist, a vorbit despre disponibilitatea lui Kim de a se angaja în discuții cu Coreea de Sud pentru participarea la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

Săptămâna trecută, liderul nord-coreean și-a trimis sora mai mică să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor și să-l invite pe președintele sud-coreean, Moon Jae-in, într-o vizită la Phenian.

„Kim Jong-un se teme că SUA vor lansa o lovitură preventivă, iar el încearcă acum să câștige timp pentru a-și încheia programul balistic și cel nuclear”, a spus Ri, care a lucrat mai multe decenii în conducerea Partidului Muncitorilor din Nord. Biroul 39, unde lucra el, era responsabil pentru stârngerea fondurilor pentru Kim, precizează Korea Herald.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezertorul a vorbit la un forum în Washington, în contextul speculațiilor legate de relațiile dintre cele două Corei, care s-ar putea îmbunătăți și ar putea conduce spre un dialog despre denuclearizare. „Kim Jong-un se luptă cu sancțiunile economice, cele mai dure de până acum, cu presiunea militară și diplomatică, așa că încearcă să îmbunătățească situația, punând totul pe o pistă falsă”, a spus Ri.

Ideea că sancțiunile nu au niciun impact asupra regimului nu sunt adevărate, pentru că măsurile luate anul trecut sunt cele mai dure din ultimii 25 de ani, iar Kim încearcă să „creeze o breșă” în acest regim al sancțiunilor, a mai afirmat Ri.

Ri a fugit în Coreea de Sud în 2014, în timp ce conducea o surcursală din China a companiei de comerț exterior a Coreei de Nord. În 2016 s-a stabilit în SUA, în statul Virginia. „În funcție de circumstanțe, Coreea de Nord poate ține ostatic Sudul, continuând cu amenințările și provocările”, a explicat el.

Referindu-se la modul în care Phenianul ia bani din Seul pentru progres în relațiile bilaterale, Ri a mai spus că cele două părți au făcut o afacere similară și de data aceasta.

El l-a lăudat pe Donald Trump, pentru eforturile recente de a evidenția înălcarea drepturilor omului de către regimul de la Phenian, spunând că problema este „o armă” împotriva lui Kim și cel mai eficient mod de a rezolva disputa cu Phenianul.