Franța și Marea Britanie se arată una pe alta cu degetul pentru afacerile cu arme pe care le face fi ecare cu Rusia, împiedicând Bruxelles-ul să aibă o poziție unitară pe tema unor noi sancțiuni împotriva Moscove
Contractele de armament cu Rusia au băgat zâzanie în rândul țărilor UE, la doar o zi după ce miniștrii europeni de Externe, reuniți marți la Bruxelles, nu au reușit să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei, în contrast cu tonul ridicat la adresa Moscovei după tragedia aviatică de săptămâna trecută.
Presiunea cea mai mare este acum exercitată asupra Franței, care urmează să livreze Rusiei două nave de război din clasa Mistral, spre iritarea aliaților, în special a Statelor Unite, care încearcă să împiedice contractul. Guvernul francez a dat de înțeles că cel puțin una din nave va fi livrată. Premierul britanic David Cameron s-a numărat printre liderii europeni care au cerut Parisului să nu livreze armatei ruse navele portelicopter. Replica francezilor nu s-a lăsat însă așteptată.
Bani și arme
Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, l-a acuzat pe Cameron de ipocrizie după ce un raport al Parlamentului britanic a dezvăluit că Marea Britanie exportă în continuare armament Rusiei, în ciuda retoricii ferme împotriva Moscovei. Documentul citat arată că circa 251 de licențe de export de armament către Rusia, eliberate de guvernul britanic, sunt încă în vigoare. Fabius i-a mai amintit lui Cameron de prezența masivă a oligarhilor ruși pe piața financiară britanică, scrie Daily Telegraph.
Ciondănindu-se pe marginea contractelor de armament cu Rusia, liderii europeni nu au reușit să cadă de acord asupra adoptării de noi sancțiuni împotriva Moscovei. Marți seară, miniștrii UE de Externe s-au limitat să amenințe Rusia cu noi măsuri punitive care îi vor afecta grav economia, în replică la tragedia aviatică de joia trecută. În schimb, de la Kiev, președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un interviu acordat CNN, a cerut Congresului american să treacă grupările separatiste pro-ruse din estul Ucrainei pe lista entităților teroriste, ceea ce ar fi, în primul rând, o lovitură de imagine pentru Rusia care acordă sprijin militar direct secesioniștilor.
Două avioane doborâte de rebeli
Două avioane de vânătoare au fost doborâte, ieri, în estul Ucrainei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, Oleksi Dmitrașkovski, citat de Interfax- Ukraina. „Dispunem de informații privind doborârea a două avioane de vânătoare”, a confirmat Dmitrașkovski. El a precizat că cele două aparate de tip Suhoi-25 au fost lovite când acestea se aflau deasupra Saur-Moghila, o zonă strategică din regiunea Donețk, controlată de separatiști. Piloții ar fi reușit să se catapulteze, dar nu se știe dacă au fost capturați de rebeli. Această informație survine la șase zile după catastrofa aviatică din Donețk, unde un avion de linie malaiezian s-a prăbușit cu 298 de persoane la bord, după ce a fost lovit foarte probabil de o rachetă sol-aer.