Congres PMP. Băsescu a amintit cum a câștigat Capitala în 2000

Congres PMP. Băsescu a amintit cum a câștigat Capitala în 2000

Alegerea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al PMP s-a făcut cu glume despre Iohannis şi mesaje unioniste

Două ore a durat Congresul Mişcării Populare prin care s-a îndeplinit o formalitate: fostul preşedinte Traian Băsescu a devenit lider al formaţiunii, ales în unanimitate de participanţii la eveniment. În urmă cu câteva luni, PMP şi-a schimbat numele în MP şi a organizat alegeri prin care a fost ales în funcţie Traian Băsescu, dar Tribunalul Bucureşti a respins cererea de înregistrare a Mişcării Populare ceea ce a dus la refacerea alegerilor.

Reuniunea politică a început cu intonarea imnului de stat şi a imnului Uniunii Europene. Sala era animată, potrivit unor estimări peste 2.500 de membri fiind prezenţi, nu toţi având câte un loc pe scaunele disponibile. „Să trăiţi domnului preşedinte”, a strigat cineva din sală, spre amuzamentul tuturor. Dorel Onaca a fost maestru de ceremonii, iar cei care au ţinut primele discursuri au fost europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan, respectiv Cristian Diaconescu şi Eugen Tomac. „Avem simbol mărul, pentru că Traian Băsescu l-a bătut măr pe Adrian Năstase, în 2004“, a spus Tomac, stârnind amuzamentul sălii.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ţinut un discurs de peste 45 de minute şi, uneori, a provocat amuzamentul sălii, mai ales atunci când l-a ironizat pe preşedintele Iohannis. „Nu aş vrea să supun la vot dacă să facem o moschee pentru pelerinaj. Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iaşi, că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee”, a spus Băsescu. În timpul discursului său, delegaţii îl ascultau cu atenţie şi alţii făceau glume: „I-ar fi trebuit luni de zile lui Iohannis să memoreze atâtea foi cât a vorbit Băsescu”, spunea unul dintre participanţi, în timp ce altul afirma: „ Eu l-aş mai fi votat pentru încă un mandat, păcat că nu dă voie Constituţia, acum îl avem pe Mutu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidatura la Capitală, în continuare incertă

Potrivit unor surse din partid, fostul şef al statului nu va candida la Primăria Capitalei, dar un sondaj urmează să fie realizat în următoarea perioadă în acest sens. De altfel, în discursul de ieri, fostul preşedinte a făcut referire la alegerile locale din 2000, pe care le-a câştigat, chiar dacă, potrivit sondajelor de opinie, Partidul Democrat avea, pe atunci, doar 4%.

În timp ce se aştepta rezultatul votului, delegaţii fie făceau poze cu Traian Băsescu, Cristian Diaconescu sau Eugen Tomac, fie se pozau de la pupitrul PMP, cu o beretă de marinar pe care o dădeau de la unul la altul.

„De ce vă e frică nu scăpați!”, spunea proprietarul beretei spre amuzamentul participanților.

Alături de Băsescu din noua echipă de conducere a PMP mai fac parte Eugen Tomac, preşedinte executiv, Dorel Onaca, secretar general, şi doi prim-vicepreşedinţi – Siegfried Mureşan şi Cristian Diaconescu.

FOTO:După Congres, Traian Băsescu a fost asaltat de admiratoare și admiratori, unii chiar din Republica Moldova

Nou apel pentru unirea cu Moldova

PMP este singurul partid care a votat în cadrul unui congres unirea Basarabiei cu România, a subliniat Băsescu. „Să vă întreb, pentru că avem nevoie de confirmare, dacă unirea României cu Republica Moldova este un obiectiv pe care-l acceptaţi. Cine este pentru? Mulţumesc. Împotrivă? Întoarceţi camerele (de filmat - n.r.) să vedeţi că nu este nimeni împotrivă”, a spus fostul preşedinte.