Congres despre libertatea presei, la Sibiu

Congres despre libertatea presei, la Sibiu

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni-AEJ, cu sediul la Bruxelles, organizează, în perioada 5-8 noiembrie 2015, la Sibiu, al 53-lea congres al organizației, la care și-au anunțat prezența jurnaliști din 27 de țări.

Alegerea României ca loc de desfășurare a evenimentului arată prețuirea în mediile europene de care se bucură jurnaliștii secției românești a AEJ. Totodată, Congresul contribuie la o înțelegere directă a mesajului și imaginii pe care România, ca țară europeană, le poate transmite.

Mesele-rotunde ale Congresului sunt axate pe temele „Media și Cultura. Turbulențe europene: percepție și reflectare în presa profesionistă. Protecția jurnaliștilor în programele UNESCO și în platformele  Consiliului Europei”. Participanții sunt jurnaliști cu cariere exemplare în mass-media ca austriacul Otmar Lahodynsky, președintele AEJ, specializat pe teme europene, britanicul William Horsley, vicepreședinte, corespondent BBC, slovacul Tibor Maćak de la RTVS, secretar general AEJ, spaniolul Javier Fernández Arribas – Punto Radio, Saia Tsaousidou din Grecia, redactor-șef la European Horizons, Evghenii Demenok din Ucraina, Andrzej Krajewski și Chris Bobinski din Polonia ș.a. Dezbaterile vor fi animate de jurnaliștii români Teodora Stanciu, președinta AZIR, Stelian Negrea, secretar, Brîndușa Armanca, Doina Jela, Oana Enăchescu, Raluca Brumariu, Magdalena Popa-Buluc, precum și de jurnaliști ai presei locale. Invitații speciali ai Congresului AEJ sunt Nicolae Manolescu, președintele USR, fost ambasador al României la UNESCO și Constantin Chiriac, directorul teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, precum și Nicholas Kralev, fost correspondent la Financial Times și Washington Post, Wendely Ettmeyer, diplomat austriac, Dmytro Kuleba, trimisul special al MAE ucrainean. Dialogul de deschidere, onorat de mesajul președintelui României transmis de consilierul prezidențial Andrei Muraru, îi are ca protagoniști pe Astrid Fodor, primarul Sibiului, Raluca Turcan, deputată de Sibiu, Monica Macovei și Cătălin Ivan, europarlamentari.

Două momente importante ale evenimentului sunt lansarea Raportului asupra libertății presei, prezentat de William Horsley și Google Hour susținut de Beata Biel despre noutățile în sprijinirea producției de știri online. Invitațiile la spectacolul de teatru “Noaptea bufonilor”, în regia lui Alexa Visarion și la excursia de la Sâmbăta de Sus întregesc programul. AEJ este o organizație internațională non-profit, fără apartenență politică, operând sub legea belgiană și reunește jurnaliștii independenți din întreaga Europă, prin intermediul secțiilor naționale. AEJ a fost înființată în 1962 și numără în prezent 27 de secții naționale, fondate de jurnaliști  TV, radio, cotidian, presă culturală, dar și de liber profesioniști din mediul online. Împreună cu UNESCO și Consiliul Europei, este membră a Mișcării Europene, având o relație de colaborare cu OSCE pe libertatea presei, prin William Horsley, reprezentantul ales de Adunarea Generală AEJ. Consiliul Europei - Divizia Media a acordat AEJ statutul observator. Data de 3 mai a fiecărui an este dedicată de secțiile naționale AEJ dezbaterilor privind libertatea presei.

Recomandările noastre