Cine a introdus COASTELE de VIȚEL în BUCĂTĂRIA ROMÂNEASCĂ

Cine a introdus COASTELE de VIȚEL în BUCĂTĂRIA ROMÂNEASCĂ

Rețeta după care se gătesc coastele de vițel la cuptor a fost publicată în “Dictatura gastronomică - 1501 feluri de mâncare” a lui Constantin Bacalbașa, carte despre care Păstorel Teodoreanu spunea că este "un monument gastronomic",

Bucătarul Casei Regale a României, Dl Erdner, a introdus prima dată coastele de vițel la o masă festivă pentru petrecerea inaugurală a castelului „Cuibul liniștit” al Reginei Maria, de la Balcic. El a compus un meniu unde coastele de vițel la cuptor erau la loc de cinste.

În ”Echos mondains”, publicație în apogeu la sfârșit de secol XIX, se pomenește de coaste de berbec: „Cotes de moutons pres-sales". Erau coaste provenite de la berbec îngrășat cu iarbă sărata de pe malul mării, deoarece sarea ingerată de animal conferea cărnii un odor mult mai discret decât cea de berbecuț crescut departe de litoral.

Desi ”scăricica” valahă se pierde etimologic în negura vremurilor, popularitatea coastelor de porc a crescut odata cu globalizarea, modelul cultural american reuțind să-si impună ale sale Barbeque Short Ribs, coaste tăiate scurt, bine preparate înainte și finisate la grătar.  

Ne puteți urmări și pe Google News