SURPRIZA TEHNOCRAŢILOR - Experimentul lui Dacian Cioloş, declanşat la 100 de zile de la protestele anti-graţiere

SURPRIZA TEHNOCRAŢILOR - Experimentul lui Dacian Cioloş, declanşat la 100 de zile de la protestele anti-graţiere

Fostul premier Dacian Cioloş şi-a reactivat echipa tehnocrată într-o mişcare civică pe care se gândeşte să o transforme într-un partid politic pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019.

Lansarea proiectului a avut loc miercuri, la fix 100 de zile de la seara în care Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13 şi au izbucnit primele proteste, a calculat EVZ.

La 24 de ore de la declanşarea mişcării, platforma anunţă că ar fi strâns aproape 25.000 de susţinători.

În perioada de vârf a protestelor, în stradă au ieşit circa 600.000 de români, potrivit relatărilor de la începutul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vrem ca împreună cu voi să construim alternativa credibilă pentru următoarele alegeri", a scris pe Facebook fostul şef de cabinet al lui Dacian Cioloş, Alin Mituţa.

S-a reactivat cabinetul tehnocrat

Printre membrii fondatori ai Platformei România 100 se numără opt dintre foştii miniştri din Guvernul Cioloş: Raluca Prună (Justiţie), Dragoş Pîslaru (Muncă), Vlad Voiculescu (Sănătate), Dragoş Tudorache (Interne şi Comunicaţii), Violeta Alexandru (Dialog Social), Cristian Ghinea (Fonduri europene), Victor Grigorescu (Energie), Cristina Palmer (Mediu).

Alături de acesta, în echipa platformei au fost cooptaţi peste 30 de foşti consilieri şi secretari de stat tehnocraţi şi foşti colaboratori apropiaţi din cariera lui Dacian Cioloş.

Cinci deputaţi USR fac şi ei parte din proiect: Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Tudor Rareş Pop.

Printre membrii fondatori se numără şi un actual consilier de la Cotroceni, Luca Ciubotaru, care lucrează la Departamentul pentru reformă instituțională și constituțională din cadrul Administrației Prezidențiale.

Planurile lui Cioloş

Într-un interviu acordat RFI la începutul lunii martie, când negocia cu USR şi PNL o adeziune la unul din aceste partide, Dacian Cioloş anunţa: "Luăm în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o mişcare politică sau un partid politic. Indiferent de opţiunea pe care o vom avea, obiectivul nostru este să putem contribui la un proiect politic credibil sau o alternativă politică credibilă pentru viitoarele alegeri, dar care să nu aştepte viitoarele alegeri, pentru a veni cu anumite propuneri care să poată să fie implementate până atunci"