Schimbarea profundă, dezbătută de mai mulți tineri din Republica Moldova. Cum va reacționa societatea
- Nicolae Comănescu
- 12 august 2024, 20:13
Republica Moldova. De Ziua Internațională a Tineretului, mai mulți adolescenți din Republica Moldova au dezbătut o problemă pe care și-ar dori-o schimbată la nivel colectiv. Este vorba despre subiectul egalității de gen, care în opinia lor reprezintă o prioritate în ceea ce privește societatea acestor vremuri.
Daniel Bîzdîga este cel care se îngrijește de inițiativa „Tinerii Ambasadori Europeni", pentru care promovarea egalității de gen este o prioritate.
Schimbarea asupra căreia se concentrează mai mulți tineri din Republica Moldova
El a vorbit despre proiectele care se vor desfășura în viitorul apropiat. „Este foarte important să promovăm, să contribuim la aceea ca să ajungem la un nivel de egalitate de gen mai înalt. Noi avem planificate două activități: una deja a fost implementată, una e în proces”.
O problemă care este de ceva vreme și în atenția autorităților vizează violența îndreptată asupra femeilor. Despre acest punct sensibil a vorbit și coordonatorul „Tinerii Ambasadori Europeni”.
„Cea implementată s-a pornit de la problema de violență față de femei. Problema care am abordat-o a fost faptul că multe persoane afectate de violență în familie nu vorbesc despre asta”, a spus Daniel Bîzdîga.
Printre tinerii activiști, care iau poziții publice se află și Cătălina Roșca. Profesoară de limba engleză, care își dorește să izbutească și în lumea literară. Printre subiectele despre care scrie se numără și tema egalității de gen.
Egalitatea de gen, o mare problemă
„Eu încă observ că poate nu de egalitate avem nevoie, dar de echitate, nu este mereu echitate. Am scris despre experiențele mele personale, pentru că de prea multe ori am fost într-o cameră care era plină de femei și vocea unui bărbat era cea mai puternică și de prea multe ori mi s-a spus că nu trebuie să vorbesc despre politică, pentru că sunt fată și nu mă pricep”, a afirmat Cătălina Roșca, după cum notează moldova1.md.
Guvernul de la Chișinău este deschis față de inițiativele tinerilor din Republica Moldova. „Distanța între cei de la guvernare și oricare cetățean este foarte scurtă în ziua de azi. Tinerii care vor să fie activi civic, care vor să influențeze o politică publică sau o legislație într-un domeniu, o pot face tare simplu”, a precizat Ana Calinici, secretar de stat.