Merele, o gustare care chiar alungă doctorul. Un nutriționist explică știința din spatele alimentului minune

Merele, o gustare care chiar alungă doctorul. Un nutriționist explică știința din spatele alimentului minune mere. Sursă foto: Wikimedia

Cu toții am auzit că merele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente. Unii spun că te pot scăpa de vizitele la doctor, dar cât de adevărat este acest lucru? Merele nu sunt bogate în vitamina A și nici nu sunt benefice pentru vedere precum morcovii. Nu sunt o sursă mare de vitamina C și, prin urmare, nu combat răcelile, așa cum o fac portocalele. Cu toate acestea, merele conțin diverse substanțe bioactive - substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente. Acestea au efecte biologice în organism.

Aceste substanțe chimice nu sunt clasificate drept nutrienți, precum vitaminele. Deoarece merele conțin multe substanțe bioactive benefice pentru sănătate, fructul este considerat un aliment „funcțional". De ani de zile, nutriționiștii vorbesc despre nutrienți precum vitaminele, mineralele, carbohidrații, proteinele și grăsimile. Însă, recent, s-au adus în discuție și alimentele funcționale. Se  explorează diferitele substanțe bioactive din alimente și modul în care unele pot funcționa chiar ca un medicament.

Definiția alimentelor funcționale

Alimentele funcționale nu sunt același lucru cu super-alimentele. „Super-alimente" este un cuvânt la modă pe care comercianții îl folosesc pentru a promova diferite produse. Printre acestea se regăsesc varza kale, spanacul și afinele. Etichetarea acestora ca „super" atrage publicul și crește vânzările. Dar, în general, super-alimentul înseamnă un produs care are o valoare nutritivă superioară și un conținut ridicat de substanțe benefice pentru sănătate. De exemplu, somonul și tonul sunt considerate super-alimente deoarece grăsimile omega-3 pe care le conțin au fost asociate cu sănătatea inimii.

Reclamele la super-alimente susțin că mâncarea respectivă va îmbunătăți anumite aspecte ale sănătății. Problema este că majoritatea acestor afirmații nu se bazează pe cercetări științifice, așa cum sunt criteriile pentru alimentele funcționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus față de nutrienții de care organismul nostru are nevoie pentru creștere și dezvoltare, alimentele funcționale conțin o varietate de substanțe bioactive. Fiecare deține o funcție unică în organism. Substanțele bioactive pot fi găsite în mod natural în alimente sau adăugate în timpul procesării.

Merele, pline de substanțe bioactive

Lista componentelor bioactive din alimente crește zilnic, pe măsură ce cercetările se extind. Deși componentele în sine nu sunt noi, cercetările bazate pe dovezi care confirmă beneficiile lor pentru sănătate sunt noi.

Carotenoidele sunt cele mai ușor de recunoscut exemple de substanțe bioactive. Acestea sunt un grup de 850 de pigmenți diferiți care dau culoarea galbenă, portocalie și roșie fructelor și legumelor. Carotenoizii funcționează în primul rând ca antioxidanți. Ceea ce înseamnă că promovează sănătatea ajutând la prevenirea deteriorării celulelor organismului. Diferitele carotenoide individuale pot funcționa în moduri diferite.

Beta-carotenul este cel mai cunoscut carotenoid, datorită cantităților mari găsite în morcovi. Betacarotenul se transformă în vitamina A în organism după ce îl consumăm.Vitamina A este necesară pentru o vedere normală. Luteina și zeaxantina sunt carotenoidele galbene care se găsesc în porumb și ardei. Cele două ajută la susținerea vederii, în special în rândul adulților în vârstă.

Cercetările sugerează că substanțele bioactive din alimente pot contribui la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la îmbunătățirea sănătății inimii. Este important să rețineți că fructele și legumele bogate în carotenoizi sunt asociate cu riscuri reduse de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.

Componentele bioactive din mere

Fibrele dietetice naturale ale mărului sunt una dintre componentele bioactive care conduc la clasificarea acestuia ca aliment funcțional. Fibra pectină se găsește în principal în pulpa mărului. Pectina are rolul de a reduce cantitatea de zahăr și grăsimi care este absorbită în organism. Acest lucru ajută la reducerea riscului de diabet și de boli de inimă.

Cojile de mere sunt, de asemenea, pline de fibre care acționează ca un laxativ. În plus, merele conțin cantități mari de substanțe chimice naturale cunoscute sub numele de polifenoli care au roluri vitale în promovarea sănătății și reducerea bolilor cronice. Peste 8.000 de polifenoli au fost identificați în diverse alimente vegetale. Deoarece se află în principal în coajă, merele întregi sunt surse mai bune de polifenoli decât sucul sau compotul de mere.

Antocianinele sunt o subclasă de polifenoli care conferă cojii de măr o mare parte din culoarea sa roșie. Dietele bogate în antociani ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și sunt studiate pentru a fi utilizate în tratarea bolii Alzheimer.

Un alt polifenol principal din mere este phloridzin. Cercetătorii au studiat rolul phloridzinului în controlul glicemiei timp de peste 100 de ani. Studiile recente confirmă că acesta joacă un rol important în reglarea nivelului de glucoză din sânge prin scăderea cantității de glucoză absorbită din intestinul subțire și prin creșterea excreției prin rinichi, conform Yahoo Life .

Revista presei