Cine are dreptul la pensie de urmaș

Cine are dreptul la pensie de urmaș

Copiii și soțul supraviețuitor au dreptul la pensie de urmaș dacă persoana care a decedat avea calitatea de pensionar sau dacă îndeplinea condițiile pentru a obține pensie

Legea în vigoare prevede că soțul supraviețuitor precum și copiii persoanei decedate pot primi pensia de urmaș în anumite situații. Dacă persoana decedată era pensionară, copiii au dreptul la pensie de urmaș obligatoriu, până la împlinirea vârstei de 16 ani sau 26 de ani dacă sunt studenți.

Copiii invalizi primesc pensie de urmaș toată viața. Proporția după care se stabilește pensia este de 50% din indemnizația pe care o primea părintele decedat dacă este vorba de un urmaș, 75% dacă este vorba de doi și 100% dacă e vorba de trei sau mai mulți. Copiii orfani primesc pensie de urmaș după fiecare părinte. „În acest moment, pensia minimă de urmaș este de 400 de lei”, a explicat Isobel Bogdan, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Vaslui.

Soțul supraviețuitor primește pensie de urmaș doar dacă durata căsniciei a fost de minimum 15 ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Copiii pot cumula pensia cu venitul

Dacă părintele decedat nu era la pensie, indemnizația de urmaș se calculează ca și când acesta ar fi îndeplinit condițiile de pensionare pentru invaliditate de gradul I. Nivelul pensiei persoanei decedate se calculează în funcție de numărul de ani sau de zile de vechime în muncă. „Și dacă a lucrat o zi, copiii și soțul supraviețuitor primesc pensie. Am avut un caz dintro comună din Vaslui cu cinci copii orfani care nu aveau nici după ce bea apă. Am mers la ei și am aflat că tatăl decedat avusese livret militar, deci făcuse armata. Prin urmare, copiii aveau dreptul la 2.000 de lei, lunar, câte 400 de lei fiecare”, mai spune directorul executiv. Copiii beneficiari ai pensiei de urmaș pot cumula pensia cu veniturile din activitățile profesionale indiferent de nivelul acestora. Soțul supraviețuitor primește pensie dacă are în întreținere copii mai mici de 7 ani până când ultimul copil împlinește această vârstă, precum și 6 luni după deces, în cazul în care nu are loc de muncă. Pensia de urmaș o poate primi soțul supraviețuitor după împlinirea vârstei standard de pensionare. De exemplu, dacă unei soții îi moare soțul la 50 de ani, ea primește pensie de urmaș pe tot parcursul vieții atunci când va împlini 60 de ani, cât e vârsta standard acum pentru femei și doar dacă are venituri mai mici de 35% din salariul mediu brut pe economie.

Cititorii ne pot scrie pe adresa de e-mail secretariat@evzgroup.ro sau la re dacția Evenimentul zilei pe adresa Bd Dimitrie Pompeiu nr. 6 sector 2, București.