Editura Evenimentul si Capital

La taclale cu dr. Radu Zamfir. Despre ficaţi, inimi, rinichi şi alte măruntaie. Stăpânul frontierei dintre viață și moarte - EPISODUL II

Dr. Radu Zamfir (stânga) împreună cu alt supraviețuitor al tragediei din Munții Apuseni, dr. Sorin Ianceu, în timpul unei operații de prelevare multi-organ FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Autor: | | 3 Comentarii | 3806 Vizualizari

Dacă te-ai întâlni cu dr. Radu Zamfir și ai sta la o cafea cu el, ce ai dori să afli de la „Eroul din Apuseni”, în afară de ce s-a întâmplat acum trei ani? Neofit într-ale chirurgiei și prelevării de organe, precis ai vrea să afli câte ceva despre transplanturi.

Își petrece mai tot timpul în halat alb, cu un bisturiu în mână. Viața sa e plină, la propriu, de sânge. Majoritatea dintre noi am avea coșmaruri după doar câteva minute într-o sală de operație. Pentru el este doar locul său de muncă. Așa cum un mecanic auto repară motoare, el tratează oameni. O meserie dură, pentru oameni speciali. Asemenea pianiștilor, mâinile sale sunt fine, iar atingerile ca ale unei cameriste. Radu Zamfir, medic primar chirurg la Spitalul Fundeni, vorbește depre transplanturi, prelevări și criterii de alocare, cum vorbesc oamenii obișnuiți despre traficul rutier, spre exemplu.

Drumul unui organ de la donator la receptor

Cum încearcă doctorul Radu Zamfir seara, după o zi de muncă – de cotrobăit prin burțile oamenilor – să uite de sânge, de oamenii morți, de donatorii de organe, de pacienții care au nevoie de transplant? Se întâmplă să aibă vise urâte? Medicul te fixează direct în sclere, cu ochii săi albaștri: „Nu, n-am! Familia e tot ce-mi trebuie pentru liniștea mea”. Care este, în opinia sa, cea mai dificilă operație de prelevare a unui organ sau țesut uman? Inimă, ficat, rinichi, cornee? Evident, specialistul în prelevarea hepatică, o trage pe partea sa: „Cred că ficatul, pentru că acest organ are vase de sânge de calibru mai redus, care necesită disecții mai laborioase. Prelevarea durează, în medie, trei ore”. Medicul vorbește de dificila sa muncă, la fel ca o gospodină care tocmai eviscerează un pui: „Există o succesiune a prelevării organelor. Prima e inima, apoi plămânii și, după aia, ficatul, pancreasul și, la urmă, rinichii”. Practic, în jurul unui donator sunt mai multe echipe de chirurgi care se succed: „La final, urmează o altă fațetă, la fel de dificilă, direcționarea organelor către pacienți!”.

Dar dacă ficatul nu ajunge la timp?

A ajuns Radu Zamfir, vreodată, prea târziu la un pacient, în sensul că bolnavul a murit în timp ce i se aducea organul de transplant? Dacă au fost astfel de cazuri, la câte minute era de spitalul unde era pacientul? „Nu! De principiu, grefa hepatică, de la prelevare la implantare, nu trebuie să stea în afara corpului mai mult de 12 ore, optim 6. Este timp suficient”, e sigur pe el doctorul. Familiile donatorilor pun condiții când se prelevă organele, adică vor ca inima rudei lor să ajungă la un om bun, la o femeie, bărbat, un pacient din același județ etc? „Nu. Există peste tot în lume campanii de promovare a donării de organe. Bineînțeles, se atinge, pe undeva, factorul emoțional. Și anume, că organele donatorilor trăiesc, familia având, în acest sens, o mulțumire”, explică medicul.

Dar ficatul meu unde o să ajungă?

Care sunt județele unde sunt cei mai mulți donatori, de unde se prelevează cele mai multe organe? Doctorul răspunde calm: „Mai frecvent prelevăm din centre cum ar fi: Oradea, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Baia Mare, dar și București”. La întrebarea dacă în Vaslui a făcut vreo prelevare, medicul răspunde zâmbind : „Din Vaslui n-am avut ficat de luat...”. A prelevat organe de la preoți? Dar de la medici? Se scarpină în cap: „De la preoți nu țin minte, dar de la doctori da!”. Dar de la un străin pentru un român și invers? „Și aici răspunsul e da. Am prelevat organe de la străini, după ce familia lor și-a dat acordul”. Invers zice că nu știe. Este necesar ca în România să se introducă legea prin care fiecare persoană să devină donatoare din oficiu, fără acordul familiei, așa cum se întâmplă în multe țări, de pildă Franța? Chirurgul se înviorează: „Ar crește numărul de donatori, cu siguranță. Dar doar în contextul în care societatea este pregătită pentru așa ceva din punctul de vedere al înțelegerii”. Nu vrea să dea verdicte.O programare surpriză

În timp ce vorbește, îi sună telefonul. Răspunde, ascultă și rostește: „Greșeală!”. Apoi îl umflă râsul: „Era o femeie care dorea să se programeze pentru o pedichiură…”. Există o rivalitate atât de mare între medici încât nu reușesc să se adune prea des pentru o cauză nobilă? Cum se nasc aceste disensiuni între medici? E de părere că se exagerează mult din dorința de cancan și senzațional: „Se maschează, astfel, efortul susținut al medicilor din țara noastră care se descurcă în tratarea pacienților, chit că le este foarte greu!”.


FOTO: Viitorul medic, aniversat la vârsta de patru ani. Spune că o lumânare a fost în plus FOTO: ARHIVA PERSONALĂ


Exodul medicilor

Ce opinie are doctorul Zamfir despre exodul colegilor săi? Practic, România școlarizează medici pentru țări străine! „Până la urmă, plecarea medicilor e justificată. Am avut și eu oferte, dar mie îmi place aici! Medicii se duc la o viață mai bună, iar pregătirea unui doctor presupune o durată mare de timp și multă pasiune”, le ia Radu Zamfir apărarea colegilor săi de breaslă care aleg străinătatea. Deci, a avut și el oferte. De la cine și pe ce bani? Se distrează: „Am fost în Anglia, la un stagiu. Mi s-a spus: «Come to us! You’ll win real money!». Nu m-a tentat”. Nu scoate niciun cuvânt despre oferta financiară. Și evită să spună care este venitul său lunar: „De pe urma activității pe care o desfășor și la Fundeni, dar și la Sanador și Medstar, muncă pe care o fac șase zile din șapte, zi lumină și cu gărzi, reușesc să trăiesc cu un anumit confort, împreună cu familia mea, fără rate la bancă”. Dar care e opinia sa despre încercările autorităților de a-i readuce în țară prin promisiuni care vizează latura financiară? Îi place ideea: „E o inițativă foarte bună. Cred că are șanse!”.


Răducu Zamfir, pozat în momentul în care a devenit pionier, la vârsta de șapte ani FOTO: ARHIVA PERSONALĂ


Criteriile de alocare

Ar trebui ca statul să introducă o recompensă financiară pentru ca românii să devină mai deschiși spre a fi de acord să fie donatori de organe? Radu Zamfir nu e de acord și explică de ce: „Nu! Nu cred, pentru că donarea de organe e un gest profund altruist, care trebuie ținut departe de contribuțiile materiale!”.


FOTO: Până să se urce pe motocicletă, dr. Radu Zamfir a fost un mare trabantist FOTO: ARHIVA PERSONALĂDar dacă pe lista de așteptare sunt doi pacienți: primul, un alcoolic care așteaptă un ficat sănătos, după ce și l-a „băut” pe celălalt timp de ani de zile, iar al doilea, un pacient care a ajuns în această situație din cauza unor afecțiuni, e moral să fie salvat primul? Medicul vorbește ca dintr-un manual: „Criteriile de alocare sunt foarte clare și sunt aceleași pentru toți! Obiectivul e să se reducă mortalitatea pe lista de așteptare și să se extindă numărul de grefe disponibile”. Păi, nu se mai sare peste rând? „Criteriile de alocare sunt aceleași pentru toți”.

Întrebări dificile, răspunsuri evazive

Sincer, este organizat în mod eficace sistemul Agenției Naționale de Transplant (ANT)? Scandalul transplantului pulmonar a scos la iveală nereguli grave de organizare? Sunt soluții? Chirurgul răspunde scurt: „ANT este entitatea care a făcut posibil, în România, transplantul de organe, motiv pentru care trebuie respectată și promovată. Faptul că se face transplant și avem cifre compatibile cu ceea ce se întâmplă în Europa, înseamnă că e funcțională”.E de partea autorității, chit că au fost și sunt numeroase voci care care o critică. O altă întrebare dificilă. Este pregătită România pentru transplantul pulmonar? „Toate începuturile sunt grele și progresul unei țări se cuantifică și prin progresul medicinei acelei țări...”. Se vorbește, în lumea medicală, despre o situație controversată: transplantul în străinătate s-ar efectua prin intermediul unui ONG/firmă, care primește un comision, de circa 8-10% – totul pe banii statului. Care este adevărul medicului Radu Zamfir? Se foiește, stingherit: „Nu știu…”.

Nu vrea funcții și nu-i place politica

Ce părere are despre prestația ministrului tehnocrat care a condus o perioadă Ministerul Sănătății. Acum este un medic, simte schimbat ceva? Râde zgomotos: „E normal ca un ministru, care e și medic, să fie mai aproape de problemele și necesitățile corpului medical”. Și mai adaugă că nu-l tentează nicio funcție administrativă, și nici politica.

Dacă primesc inima ta înseamnă că o să iubesc ca tine?

Ciudățeniile care apar în personalitatea pacienților care au făcut un transplant de inimă, ficat sau de plămâni, au fost observate pentru prima dată de un cercetător american, Paul Pearsall, care a adunat zece cazuri bine documentate, pe care le-a publicat în cartea lui, „The Hearts Code”. Cel mai impresionant caz este povestea unei fetițe care l-a identificat pe ucigașul celei de la care a primit inima, prin vis, un vis care se repeta. De altfel, ideea conștiinței celulare a fost susținută mult timp de vracii șamani, însă, mai nou, și oamenii de știință vorbesc despre acest lucru. Prin urmare, ce se întâmplă? Un beneficiar de ficat transplantat va fi în conexiune cu cel de la care a primit organul? Cum se manifestă acest lucru? Cât e mit și cât e adevăr? Rolul chirurgului e altul, spune Radu Zamfir: „Aici, mai degrabă, întrebați un psihiatru sau un psiholog care se ocupă de transplantați”.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate