CETATE medievală din România, în plină RESTAURARE. Nu o mai recunoşti | GALERIE FOTO
- Ciprian Iancu
- 4 iunie 2014, 14:42
Turiştii care nu au mai urcat de mult pe Cetatea Devei vor avea câteva surprize plăcute în această vară: parte din ziduri sunt consolidate şi mult înălţate, unele fiind reconstruite. În plus, în incinta principală se urcă acum pe scări de piatră. Vor mai trece însă încă patru ani până când Cetatea va arăta aşa cum îşi doresc edilii reşedinţei judeţului Hunedoara.
Restaurarea şi reabilitarea incintelor II şi III din Cetatea Devei ar fi trebuit să se finalizeze în această vară. Termenul a fost împins spre luna decembrie a acestui an. Pentru incinta I (cea mai ofertantă din punct de vedere turistic) se impune un nou proiect şi o nouă cerere de finanţare.
Turiştii care vor urca pe Cetatea Devei vor putea să vadă vechile porţi ale edificiului medieval în varianta restaurată cel mai devreme în luna decembrie a acestui an. Proiectul în valoare de 38 de milioane de lei (cea mai mare parte a sumei provenind din fonduri europene) a început anul trecut şi ar fi trebuit să fie gata în iulie, anul curent. Condiţiile meteo au făcut însă ca lucrările să fie oprite cinci luni, din decembrie până luna trecută. "Abia în mai, anul acesta, am emis un nou ordin de începere a lucrărilor. Deocamdată se execută lucrări corective la ce s-a făcut până acum. Sunt lucrări de amploare efectuate cu materiale tradiţionale, după metode tradiţionale. E cu totul altceva decât construcţiile cu materiale moderne", explică city-managerul Devei, Mihai Nica.
Acesta adaugă că, până acum, s-au executat mai bine de 50 la sută din lucrările prevăzute în proiectul de restaurare şi reabilitare a celor două incinte ale cetăţii, în principal fiind vorba despre stabilizări şi înălţări de ziduri. "Anul acesta trebuie să finalizăm restul lucrărilor, adică refacerea Porţilor I şi II, lucrările la instalaţiile electrice şi de iluminat, căile de acces şi aşa mai departe. Turiştii pot vizita cetatea, accesul se face însă doar cu mono-liner-ul. La finalul acestui proiect vom avea spaţii expoziţionale atât la una dintre porţi cât şi sus, în cetate, precum şi puncte de belvedere".
Incinta I – un alt proiect
Primarul Devei, Petre Mărginean, spune că bani europeni ar fi fost şi pentru Incinta I, doar că nu a existat proiect depus la timp de fosta administraţie: "Au fost 6 milioane de euro pentru incinta superioară, însă cei de la ADR V Vest aşteptau proiectul, care proiect nu a mai fost prezentat. Nu ştiu de ce s-a întâmplat asta. Nici nu mai are sens. Ca să nu pierdem cei 6 milioane de euro, am venit noi cu un alt proiect edilitar, cel referitor la realizarea Pasajului I.C. Brătianu. În septembrie anul acesta sper să putem prezenta un nou proiect pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea Incintei I, a cărui valoare va fi cuprinsă între 6 şi 8 milioane de euro. Într-o variantă optimistă, dacă ni se acceptă la finanţare proiectul în această toamnă, lucrările efective vor putea începe cel mai devreme în iarna lui 2015", spune primarul Petre Mărginean.
Pentru că, pe lângă consolidări de ziduri, instalaţii de iluminat şi căi de acces, în Incinta I se doresc a fi amenajate şi spaţii pentru activităţi socio-culturale, lucrările vor dura cel puţin trei ani.
În fiecare lună de vară, în Cetatea Devei urcă aproape 10.000 de turişti. Numărul lor ar putea cel puţin triplu dacă, în afară de punctele de belvedere, li s-ar oferi mai mult, din punct de vedere turistic.
Cetatea Devei a fost ridicată cu mai bine de 700 de ani în urmă. Ioan (Iancu) de Hunedoara a demarat lucrări de extindere a cetăţii, în etape ce au continuat până în secolul XVlll. În timpul răscoalei de la 1784, nobilii s-au refugiat aici din calea cetelor conduse de Horea. La 1849 a fost distrusă de explozia depozitului de muniţie, iar de atunci a rămas o ruină.