Cererea DNA, contestată de cel care a denunțat-o pe Elena Udrea, judecată la Curtea de Apel Alba Iulia

Cererea DNA, contestată de cel care a denunțat-o pe Elena Udrea, judecată la Curtea de Apel Alba Iulia

După ce Tribunalul Hunedoara a aprobat cererea DNA de judecare a fraților Adrian și Miron Gărdean, pentru dare de mită, cei doi au contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia. Cauza a fost disjunsă din celebrul dosar „Gala Bute” în care Adrian Gărdean a fost considerat unul dintre principalii denunțători ai fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea.

Trimiși în judecată de DNA pentru dare de mită, frații Adrian și Miron Gărdean află, marți, dacă procesul va începe sau nu. Decizia va fi luată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia care judecă contestațiile formulate de Adrian și Miron Gărdean.

În cauza disjunsă din celebrul dosar „Gala Bute”, Tribunalul Hunedoara a dat undă verde pentru începerea procesului, dar frații Gărdean au contestat decizia. Cei doi au motivat că le-au fost respinse cererile formulate, în camera de consiliu a Tribunalului Hunedoara, transmite Informatia Văii Jiului.

Conform anchetatorilor, Adrian Gărdean și fratele lui, Miron Gărdean, ar fi dat mită aproape 700.000 de lei pentru lucrări de la Ministerul Dezvoltării Regionale  și Turismului, în cadrul Programului „Schi în România”. Suma reprezintă doar 10% din valoarea plăților efectuate de minister către firma celor doi, Termogaz Company Hațeg. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru dare de mită, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Hunedoara.

Dosarul penal este disjuns din celebra cauză cunoscută sub numele „Gala Bute”, în care fostul ministru Elena Udrea și mai mulți colaboratori de ai ei au fost trimiși în judecată și condamnați în primă instanță, iar Adrian Gărdean a  fost considerat unul dintre principalii denunțători.

Acum, la rândul său, Adrian Gărdean ajunge în fața instanței de judecată pentru dare de mită, în calitate de administrator de fapt al Termogaz Company Hațeg, alături de fratele lui Miron Gărdean, acționar majoritar și administrator în acte al societății.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în cursul anului 2010, inculpații Gărdean Adrian și Gărdean Miron Dorel au promis și transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, Elena Gabriela Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

„Transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, în baza unei înțelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către Gărdean Adrian și Lungu Ștefan, la care a achiesat ulterior și Gărdean Miron Dorel.

Ca urmare acestei înțelegeri, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, cei doi inculpați au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăți, către o societate controlată de Lungu Ștefan, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia”, au precizat reprezentanții DNA.

Procurorii anticorupție au stabilit că suma plătită cu titlul de foloase necuvenite reprezintă  10% din valoarea plăţilor efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului către unitățile administrativ teritoriale Cavnic şi  Borsec, în contul lucrărilor realizate de S.C. Termogaz Company S.A.