Cercetătorii, în grevă japoneză: „Nu ne alungați din țară! Vrem să contribuim la prosperitatea României!”

Cercetătorii, în grevă japoneză: „Nu ne alungați din țară! Vrem să contribuim la prosperitatea României!”

Într-un apel public, tinerii cercetători din universităţi solicită adoptarea de urgență a unor măsuri menite păstrării în ţară a tinerilor cercetători de valoare.

„Deoarece până la această dată autorităţile au făcut doar promisiuni (a trecut deja o lună de zile de atunci când ni s-a spus că lansarea competiţiei de proiecte TE (Tinere Echipe)...este o chestiune de câteva zile iar nimic nu s-a întâmplat), am decis să declanşăm acţiunile de protest. Deviza acestor acţiuni va fi: Nu alungaţi tinerii cercetători din ţară! Vrem să contribuim la prestigiul si prosperitatea României!”

Prin demersul lor, tinerii doresc să atragă atenţia asupra modului deficitar de finanţare a cercetării în România:

 frecvenţa foarte redusă a competiţiilor de proiecte care NU reuşeşte să asigure susţinerea si dezvoltarea resursei umane;

 compromiterea procesului de evaluare a competiţiilor de proiecte, prin introducerea “panel-urilor româneşti”, care finalmente decid finanţarea proiectelor minimalizând rolul referenţilor;

 diminuarea bugetului proiectelor după aprobarea acestora, etc..

Dacă şi dumneavoastră consideraţi: că e esenţial pentru viitorul Romaniei ca tinerii creativi să ramână în ţară şi să contribuie la dezvoltarea şi prestigiul ei; că situaţia finanţării cercetării la momentul actual e critică, vă invităm să participaţi la aceste acţiuni de protest! Invităm alături de cercetători şi cadre didactice implicate în cercetare, şi studenţii doctoranzi, masteranzi sau de nivel licenţă care doresc să-şi valorifice pregătirea şi în domeniul cercetării ştiinţifice. Considerăm că e absolut necesar acest semnal de alarmă venit din partea întregii comunităţi ştiinţifice (Universităţi, Institute naţionale, Academie), acum în prag electoral: să atragem atenţia şi viitorului preşedinte că cercetarea ştiinţifică este un factor necesar dezvoltării acestei ţări. Cercetarea ştiinţifică îmbogăţeşte cunoaşterea şi oferă o bază pentru dezvoltare tehnologică / socială / umană, care într-un final contribuie la bunăstarea naţiunii.

„Vă invităm la o acţiune de protest sub forma unei greve japoneze (în primă fază), pe care o vom începe joi 13 noiembrie, ora 09.00. Greva japoneză este una simbolică, fără încetarea lucrului, în care manifestanţii poartă o banderolă albă pe braţ”, se mai arată în apelul lansat ce cercetătorii din universități.

Ne puteți urmări și pe Google News