CEO-ul olandez de la DUTCHMED și o fostă angajată a MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII, săltați de DNA într-un dosar de MITĂ. Patru inculpați au fost ridicați în timp ce luau masa, în cadrul unui simpozion medical
- Georgeta Petrovici
- 25 octombrie 2014, 14:01
Patru participanți la simpozionul Societății Europene de Computing și Tehnologie în Anestezie și Terapie Intensivă au fost luați pe sus de anchetatorii DNA. Ei au fost ridicați de la masă, cu ajutorul jandarmilor.
Aceştia au fost ridicaţi de structura centrală a DNA în baza unor mandate de aducere şi duşi sub escorta mascaţilor la sediul DNA Timişoara. Toţi cei patru ridicaţi au legătură cu SC Dutchmed SRL din Sibiu, subsidiara din România a firmei olandeze Dutchmed BV specializată în livrarea de echipamente medicale către spitale. Ei sunt anchetați într-un dosar de corupție, fiid acuzați că ar fi dat mită pentur a obține contracte dela Ministerul Sănătății în perioada 2008 – 2011 pentru achiziții finanţate din fonduri ale Băncii Mondiale şi Băncii Europene de Investiţii.
Printre cei ridicaţi se află olandezul Dirk Van Halewijn, CEO al firmei olandeze, managerii subsidiarei din România, Liliana Dumitru şi Aurel Alexandru Muşat, şi Felicia Chirimbu, unul dintre reprezentanţii de vânzări ai firmei, care până în anul 2000 a fost angajată a Ministerului Sănătăţii la Direcția Generală de Aparatură Medicală. Potrivit DNA, Dirk Van Halewijn le-a solicitat direct angajaţilor săi din România să-şi formeze un sistem de relaţii care să permită câştigarea licitaţiilor organizate de minister pentru reformarea sistemului medical. Prin intermediul Feliciei Chirimbu olandezul a dat mită sub formă de bani și bunuri unor oficiali pentru a avea acces la informaţii confidenţiale sau pentru a fi favorizaţi şi declaraţi câştigători ai unor licitaţii. Cel mai mare scandal în care firma Dutchmed SRL a fost implicară este cel legat de licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru pentru achiziţionarea a 61 de aparate de analiză a gazelor din sânge destinate dotării mai multor maternităţi din toată țara. Câştigătoarea licitaţiei a fost declarată firma Dutchemed deşi a avut cel mai mare preţ, în octombrie 2010. Ministerul Sănătăţii a susţinut că “motivul descalificării celorlalte trei oferte de la licitaţie este acela că prezentau deviaţii majore de la specificaţiile tehnice din documentatia de licitaţie. Având oferte inferioare specificaţiilor tehnice, implicit şi preţul ofertelor respective a fost mai mic”. Un alt contract câştigat în această perioadă de firma Dutchmed a fost unul de 5,4 milioane lei pentru furnizarea de aparate de ventilaţie pentru dotarea secţiilor de ATI. Dirk Van Halewijn este inculpat pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, fosta angajată a Ministerului Sănătăţii fiind acuzată de aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, de infracţiuni similare fiind acuzaţi şi ceilalţi doi angajaţi ai firmei din România.