Celebrul tenor Vasile Moldoveanu, a revenit, după 60 de ani, în Constanţa natală

Celebrul tenor Vasile Moldoveanu, a revenit, după 60 de ani, în Constanţa natală

Unul din primii tenori ai lumii, Vasile Moldoveanu, a ajuns, după 60 de ani, la Constanţa, nu la invitaţia autorităţilor locale ci a unui ziar local. Ziua de Constanţa a ales să îşi sărbătorească cei 15 ani de existenţă, sărbătorindu-l pe marele tenor constănţean cunoscut mai mult în străinătate pentru impresionanta sa carieră artistică, de-a lungul a 45 de ani.

Despre gloria artistică a tenorului Vasile Moldoveanu pe marile scene ale lumii şi despre faptul că s-a născut la Constanţa, în urmă cu 80 de ani, ziariştii de la Ziua de Constanţa au aflat de la prof.univ. Aurelia Lăpuşan, colaborator al gazetei. „A pornit în viaţă de pe scena Teatrului Liric, condus atunci de reputatul dirijor Constantin Daminescu. A făcut Conservatorul, a cântat pe scena Operei Naţionale şi în 1972 a rămas in Germania. De acolo, şi-a clădit această biografie artistică extraordinară , copleşitoare pentru marii artişti, pentru că este românul care a reuşit să aibă un număr record de reprezentaţii pe scena operei Metropolitan, in aceleaşi stagiuni cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras”, spune Aurelia Lăpuşan.

Maestrul Vasile Moldoveanu a fost,astfel, invitat la Constanţa, fiindu-i pregătit un program în care au fost cooptate şi autorităţile locale. Primarul interimar, Decebal Făgădău şi prefectul de Constanţa, Constantin Ion, s-au întrecut să-i aducă laude şi să îi promită că va deveni cetăţean de onoareal oraşului. „Vă mulţumesc pentru că, in sfârşit, am fost chemat la Constanţa să pot veni după 60 de ani, acasă” li s-a adresat , celor doi, tenorul. A comentat, apoi. „Bizar, m-a chemat un ziar pentru că probabil autorităţile nu s-au gândit înainte. Fusesem anterior în alte teatre din ţară, am fost sărbătorit , decorat, numai Constanţa nu m-a invitat, aşteptam. Şi m-a chemat un ziar, foarte bine. Asta e”.

Are un program încărcat. Tenorul a vizitat oraşul, strada pe care a copilărit, şi-a văzut cişmeaua din faţa casei, a trecut, „cu drag” pe la şcoala generală în care a învăţat, „impresionat” că arată la fel de frumoasă, dar mai ales de „puritatea şi sinceritatea” din ochii copiilor. S-a întâlnit cu autorităţile locale, a aplaudat momentele artistice pregătite de elevii din şcolile constănţene, urmând să participe la Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet ,”Oleg Danovschi”. Se întoarce apoi la Monte Carlo, unde locuieşte în prezent, şi se dedică orelor de master class cu tineri interpreţi de operă.

Tenorul Vasile Moldoveanu părăseşte Constanţa cu o „durere intimă”, Cazinoul din oraş.„M-a durut sufletul, o asemenea minunăţie este lăsată în paragină. Cred că nicio naţiune din lume nu ar abandona o asemenea bijuterie. Şi cazinoul din Monte Carlo e frumos dar nu are frumuseţea acestui cazinou, maiestuozitatea lui, ceea ce inspiră când îl vezi , cu promenada asta, frumuseţea arhitecturală. E păcat de Dumnezeu” spune, mâhnit,  maestrul. Primarul îl asigură că, în doi ani, Cazinoul va fi refăcut şi îl invită la inaugurare. Îi mulţumeşte elegant. “Pentru mine, pentru sufletul meu, nu ştiu cât o să mai trăiesc dar fiţi convinşi, cu tot ce pot, până în ultima clipă, o să fiu alături de acest proiect”.