Cel mai rapid vânător aerian de pe Pământ se găseşte în România | VIDEO
- Gabriela Popescu
- 17 septembrie 2015, 18:55
Faimosul şoim călător (Falco peregrinus) a fost omologat de Guinness Book of World Records 2015, ca fiind cea mai rapidă vieţuitoare din lume şi se găseşte şi în România.
Pasărea atinge o viteză de peste 300 km/h, în momentul în care se lansează într-un atac vertical asupra prăzii, folosind din plin forţa gravitaţională. Atacurile în picaj sunt spectaculoase.
În zborul orizontal, şoimul călător nu se lasă mai prejos şi poate atinge viteze de până la 180 km/h în condiţii de vreme favorabilă, relatează Agerpres.
Pasărea are mărimea unui şorecar. Se hrăneşte exclusiv cu păsări de talie mică sau medie, iar unele populaţii s-au specializat pe vânarea liliecilor sau a insectelor.
Partea inferioară a aripilor este uniform dungată. Caracteristic speciei este şi capul, respectiv mustaţă neagră, fiind în contrast cu obrazul alb.
În prezent, populaţiile de şoimi sunt într-o revenire spectaculoasă. La noi în ţară, aceştia s-au stabilit în tot mai multe zone din lanţul Munţilor Carpaţi.
Cei mai importanţi factori ce ameninţă această specie, identificaţi la noi în ţară, sunt deranjul neintenţionat produs de un turism necontrolat, practicarea unor sporturi extreme (alpinism, zborul cu parapanta), practicarea motosporturilor, şi deranjul intenţionat (de exemplu, de către ciobani), braconajul şi jefuirea cuiburilor de către colecţionarii de ouă şi şoimari.
Un real pericol reprezintă şi capturarea păsărilor de către porumbari. Alţi factori negativi sunt otrăvirea păsărilor răpitoare, electrocutarea pe stâlpii de medie tensiune, coliziunea de eoliene sau pierderea habitatului din cauza construcţiilor sau a distrugerii plantaţiilor forestiere.