Cel mai amplu exerciţiu multinaţional din Marea Neagră coordonat de Forţele Navale Române

Cel mai amplu exerciţiu multinaţional din Marea Neagră coordonat de Forţele Navale Române

"Sea Shield 16" este cel mai mare exerciţiu multinaţional organizat în acest an de Forţele Navale Române în Marea Neagră, la care participă două grupări navale NATO, peste 2000 de militari, 22 de nave, 6 aeronave, 3 elicoptere şi un submarin.

Exerciţiul naval urmează să se desfăşoare în perioada 18-22 iulie în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române, lt col Corneliu Pavel, spune că „în cadrul Exercițiului Sea Shield 16, vor fi evaluate structurile din Forțele Navale Române care sunt nominalizate pentru a face parte din Forța de Reacţie NATO 2016-2017 (NATO Reaction Force)”. Timp de cinci zile, 1000 de militari români şi 1000 de militari din şapte ţări se vor antrena în comun pe mare şi „vor pune în aplicare proceduri de operare la standarde NATO, pentru lupta împotriva ameninţărilor de orice natură pe mare, subacvatice şi aeriene”.

Forţele Navale Române participă cu 11 nave, între care fregatele Regina Maria şi Mărăşeşti, două elicoptere Puma Naval, două detaşamente mobile de lansare rachete şi o navă de suport pentru scafandri. Forţele Aeriene Române asigură secvenţele exerciţiilor de luptă aeriană, baza aeriană de la Feteşti particiând cu două aeronave MIG 21 LanceR, dar şi un elicopter AS330 Puma, pentru evacuare medicală. Garda de Coastă română participă cu nava de patrulare 1101.

Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia, cărora li se alătură şi Ucraina, participă cu cinci fregate, trei vânătoare de submarine, o corvetă, un submarin turcesc, patru aeronave şi ofiţeri de stat major. Cele două grupări navale NATO operează, de altfel, în luna iulie, în apele internaţionale ale Mării Negre.  „Având în vedere complexitatea exerciţiului SEA SHIELD 16, numărul mare de nave, aeronave şi forţe militare precum şi dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care se desfăşoară acţiunile de instruire, Forţele Navale Române demonstrează că deţin capabilităţile organizatorice, de planificare şi de conducere, precum şi capacităţile operaţionale necesare pentru consolidarea securităţii şi apărării colective în regiunea Mării Negre”, precizează t.col Corneliu Pavel.

Ne puteți urmări și pe Google News