Cea mai frumoasă localitate rurală din România. Drăguș, satul în formă de stea

Cea mai frumoasă localitate rurală din România. Drăguș, satul în formă de stea

Așezarea rurală din Țara Făgărașului, aflată la doar câțiva kilometri de Mânăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus, a fost declarată cea mai frumoasă din țară. Localnicii spun că satul lor, privit din înaltul cerului, are formă de stea

Am ajuns în așezarea în care venea, altădată, chiar și împărăteasa Maria Tereza, mergând pe drumul care conduce turistul și pelerinul, totodată, spre Zona Turistică Sâmbăta de Sus, unde se află și Mânăstirea Brâncoveanu. După ce virezi spre dreapta pe Drumul Județean 104A, pe partea stângă ţi se dezvăluie un peisaj mirific: munţii cu creste albite de zăpadă, străjuind la marginea Ţării Făgărașului. La intrarea în localitatea cunoscută din secolul al XIV-lea, un panou anunță: „Drăguș, unul dintre cele mai frumoase din România”. Este și al treilea „Sat cultural al României”, declarat săptămâna trecută de Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România”. În 2013 a obținut și titulatura de „Cel mai frumos sat”. În anul 1765, sub domnia Mariei Tereza, în Drăguș au fost înființate regimentele grănicerești, pentru apărarea graniței Imperiului Habsburgic. Împărăteasa obișnuia să vină în Dumbrava Drăgușului și la herghelia de cai lipiţani din apropiere, aflată la doi kilometri de sat.

FOTO: Localnicii spun că satul lor, privit din înaltul cerului, are formă de stea

Fântâna-muzeu

Mergând spre „inima” localității aveam să și descifrăm misterul atâtor titluri. Localnicii au păstrat, cu sfinţenie, forma caselor, așa cum le-au moștenit din bătrâni. În plus, fiecare piatră de hotar, care marca vecinătăţile proprietăţilor de altădată, e amenajată și îngrijită, ca și niște troiţe, la răscruce de drumuri. Biserica ortodoxă, cea mai înaltă din Țara Făgărașului - cum susțin edilii locali, a fost ridicată în anul 1896.

FOTO: Casele frumos zugrăvite se înșiruie sub coasta munților

Până și o veche fântână cu cumpănă din lemn, din care au băut apă străbunii lor, a fost transformată de drăgușeni în obiectiv turistic. „Aceasta e fântâna de la Ghemeș. De aici luau apă sătenii care plecau la câmp. E de sute de ani aici”, ne-a spus un om al locului. Mergând spre centrul comunei, drumul te conduce spre Primărie, în apropierea căreia se află noul muzeu etnografic. A fost construit, anul trecut, să arate turiștilor obiecte tradiționale, precum lada de zestre, mese, scaune, obiecte de uz din gospodarie, straie populare…

FOTO: Cumpăna din străbuni și Sfânta cruce de vecinătățile Grădinari, Lascari și Nichești

Satul zmeilor, unic în lume

Drăguș sau Satul Zmeilor, după cum l-au botezat etnicii sași - Drachendorf -, deține recordul de a fi cel mai studiat sat din România tuturor timpurilor. În vara anului 1929, acolo s-a desfășurat cea mai mare campanie monografică a Școlii Sociologice de la București, întemeiată de Dimitrie Gusti. Timp de două luni, o echipă formată din peste 80 de specialiști a efectuat prima cercetare sociologică din România care a intrat în istoria mondială. Au fost scrise 12 cărţi referitoare la viaţa socială a satului. În premieră mondială, a fost realizat primul film documentar sociologic, intitulat: „Drăguș - viața unui sat românesc”, care a fost prezentat și la Paris. În 1970 a fost realizat un al doilea film documentar, care surprindea destinele celor filmaţi în 1929. După alţi 40 de ani, în iarna lui 2006, o echipă de filmare a televiziunii publice a revenit la Drăguș și a realizat al treilea film documentar, cu titlul „40*2”, semnat de regretatul regizor Titus Munteanu. Satul Zmeilor are și o „Casa Zmeilor” - pensiune turistică, pârtie de sky și parc de aventură, construite în apropiere de izvorul părintelui Arsenie Boca, de către un fiu al satului care s-a întors pe meleagurile natale, după ani grei de muncă în Germania, să contribuie la frumusețea țării lui.

FOTO: FOTO: JURNALDECALATORIETFTO.BLOGSPOT.RO (MARIUS BLANA