Ce spun jurnaliștii și analiștii despre scandalui ”Ponta - ofițer acoperit”

Ce spun jurnaliștii și analiștii despre scandalui ”Ponta - ofițer acoperit”

Declarațiile președintelui Traian Băsescu privind trecutul lui Victor Ponta ca ofițer acoperit al SIE au provocat, așa cum era de așteptat, reacții din partea jurnaliștilor și analiștilor politici care au comentat importanța acestor dezvăluiri în contextul campaniei electorale.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră Victor Ponta „poate să apară cel mult ca un erou, că se luptă cu dușmanii României”. "Nu va afecta electoratul captiv al lui Victor Ponta și nu-i va trezi pe cei adormiți, care nu merg de obicei la vot, nu va scoate niciun votant din zona inertă", a mai comentat Popescu, potrivit căruia dezvăluirea lui Traian Băsescu a avut un „impact literar grotesc”, „într-o competiție de bâlci”.

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că „prin dezvăluirea de la Realitatea Tv, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta președintele României”. În opinia acestuia, „pentru electoratul lui Victor Ponta, este un argment să îl voteze în plus”. ”Lui Victor Ponta, dezvăluirea nu-i va produce nici un rău electoral. Dimpotrivă. Cînd a fost întrebat despre asta a răspuns că n-a fost ofițer acoperit, dar și dacă ar fi fost, tot n-ar recunoaște-o.Așa cred că va răspunde și acum. Desigur, fără a scăpa prilejul de a susține că Traian Băsescu e un iresponsabil că nu așa se poartă un președinte, că-i o dovadă în plus de nevoia unui președinte ca el, Victor Ponta. Potrivit Hotărîrii de Guvern, SIE va refuza să confirme sau să infirme dezvăluirea lui Traian Băsescu, argumentînd că e vorba de o informație clasificată”, a scris Ion Cristoiu.

Analistul Dan Andronic crede că „impactul asupra imaginii lui Victor Ponta va fi unul neașteptat, conturându-i și mai puternic imaginea de BUN ROMÂN”. Acesta a punctat că despre prezidenţiabilul Victor Ponta „nu se va putea spune că este un fost informator al Securității, sau un colaborator al SRI, ci un cadrul activ al spionajului românesc”. ”De altfel cred că Victor Ponta va contraataca reamintindu-i lui Traian Băsescu de presupusa colaborarea a acestuia cu fosta Securitate (culmea ironiei, DIE, precursorul SIE) și speculațiile făcute în vremea sa. Numai că, așa cum la Traian Băsescu n-au avut nici un efect, deși au existat adrese oficiale ale DIA (cu elemente false sau adevărate, n-am aflat niciodată) cred că și efectul asupra lui Ponta va fi limitat”, a mai scris acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul Digi 24 şi RFI, Luca Niculescu, a subliniat referindu-se la dezvăluirile lui Traian Băsescu faptul că SIE nu trebuie confundată cu Securitatea, catalogând demonstrația preşedintelui ca fiind una „complicată”.

”În plan politic, dezvăluirea lui Traian Băsescu potrivit căreia premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit în perioada 1997 – 2001, pe vremea când lucra că procuror, produce efecte politice dificil de cuantificat în cele două săptămâni rămase până la primul tur. În plan instituţional şi în plan extern avem de-a face cu posibile efecte negative la adresa credibilităţii unor instituţii-cheie. Cert e un singur lucru: această este cea mai gravă criză de securitate din ultimii zece ani, după demiterea şefilor de servicii în urmă fugii din ţară a lui Omar Hayssam”, notează Dan Tapalagă.

Radu Tudor a catalogat comportamentul lui Traian Băsescu ca fiind „generat de o disperare”. În opinia acestuia, starea preşedintelui rezultă dintr-o „realitate care îl scoate din minţi: Elena Udrea are 6% intenţie de vot de mai bine de o lună de zile, mai sunt 3 săptămâni până la alegeri şi nu se mai poate face nimic nici pentru el, nici pentru ea”.

Darie Cristea, director de cercetare al INSCOP Research, a explicat pentru Adevărul că dezvăluirea lui Traian Băsescu nu va avea un efect electoral foarte mare. În opinia lui Cristea, campania pentru alegerile prezidenţiale este una extrem de centrată pe oameni, iar „electoratul lui Ponta este mai omogen şi mai rezistent la astfel de mesaje. Publicul nu va înţelege mare lucru, presupunând că vorbim de o problemă reală.”