Editura Evenimentul si Capital

Ce şmecherie fac milionarii analfabeţi, toleraţi de stat, ca să nu achite impozite pentru palate

Mălin Bot
Autor: | | 32 Comentarii | 11892 Vizualizari

În timp ce milioane de români au de achitat împozite tot mai mari pe locuinţe, proprietarii celor mai luxoase şi somptuoase palate din România nu achită un chior statului folosind o şmecherie pe care autorităţile fiscale o tolerează.

În special în ultimii ani statul român a produs majorări succesive ale valorii impozitelor pe care românii le plătesc pentru clădiri.

Pentru a încasa sume şi mai mari, statul a tot reglat sistemul de impozitare al clădirilor, făcând schimbări majore. De exemplu, una dintre schimbările menite să colecteze şi mai mulţi bani din această sursă este impozitarea în funcţie de destinaţia dată imobilului, nu de tipul proprietarului, persoana fizică sau juridică, cum era înainte.

Noul Cod Fiscal conţine alte prevederi legate de valoarea metrului pătrat de construcţie, menite şi ele să producă încasări şi mai mari din impozitarea clădirilor, alături de o serie de alte prevederi.

Toate schimbările ţintesc contribuabilul care a făcut „greşeala” să fie cinstit şi să respecte prevederile legale privind înregistrarea şi regimul clădirilor.

Trecând peste toate chichiţele fiscale şi juridice prin care statul şi-a propus să crească sumele încasate, ideea principală este că toţi românii care sunt proprietari de imobile şi au avut o atitudine onestă faţă de stat în calitatea lor de proprietari sunt jupuiţi cu sume şi mai mari pentru aceste proprietăţi.

Pentru românii oneşti, statul este ciumă. Problema este că e „mumă” pentru o categorie aparte care se laudă cu lux opulent, dar niciodaă nu este ţinta autorităţilor fiscale.
În timp ce autorităţile fiscale nu mai ştiu cum să ia mai mulţi bani de la proprietarii oneşti de imobile, se prefac că nu-i văd pe cei care folosesc tot felul de trucuri ca să nu plătească deloc taxe şi impozite pe clădiri.

De câţiva ani, de când fac naveta între Timişoara şi Bucureşti, prin Strehaia, am remarcat un fenomen interesant. Este vizibil şi în zonele din Timişoara unde milionarii analfabeţi şi-au ridicat palate, se vede şi la Bucureşti şi aproape în orice oraş al României unde s-au construit aceste temple ale luxului obscen şi opulenţei triviale inexplicabile. Aproape toate palatele zac de ani de zile fără tencuială, cu câte o anexă nefinalizată, cu ferestre nemontate la mansardă sau alte elemente care la prima vedere sugerează incapacitatea proprietarului de a finaliza construcţia.

În Strehaia mi-a sărit în ochi cel mai mult acest fenomen al palatelor opulente fără tencuială.

Trecând de atât de multe ori pe an prin localitatea aceasta, unde sunt mai multe palate pe kilometru pătrat, „la strada principală”, decât în alte oraşe, am remarcat aici, în special, că proprietarii par blocaţi financiar exact înainte să termine lucrările. Aproape pe toţi pare că i-a lovit „boala” asta. M-am întrebat de fiecare dată, când am trecut prin Strehaia: Cum naiba de au avut bani pentru ditamai templul, dar nu mai au bani de tencuială?

Weekendul acesta am pus întrebarea unuia dintre cei mai buni avocaţi pe care îi cunosc, într-o discuţie amicală. Mi-a zâmbit şi apoi mi-a explicat că, de fapt, suntem în faţa unui truc prin care milionarii analfabeţi se sustrag tuturor prevederilor fiscale care ar trebui să-i pună să plătească impozite de mii şi mii de euro pentru clădirile uriaşe.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X