Ce LOVITURĂ pregătește Kim? A convocat PRIMUL congres al Partidului, după 36 de ani!

Ce LOVITURĂ pregătește Kim? A convocat PRIMUL congres al Partidului, după 36 de ani!

Când Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord s-a reunit ultima oară într-un congres, actualul lider Kim Jong-un nici nu se născuse. Aceasta se petrecea în 1980 și bunicul său, Kim Ir Sen, fondatorul Coreei comuniste, își anunța succesorul: nimeni altul decât fiul său, Kim Jong-Il.

Acum, după 36 de ani, Kim Jong-un a convocat din nou congresul Partidului pe 6 mai. Va fi al VII-lea din istoria formațiunii, întemeiate în 1948, a anunțat agenția oficială a Coreei de Nord, KCNA, fără însă a oferi informații suplimentare.

Observatorii internaționali privesc cu îngrijorare spre Peninsula asiatică: Dacă bunicul Kim a inventat ideologia Ciuce (sau Juche), o teorie bazată pe un leninism promovând ideea autarhiei (aceasta l-a influențat enorm pe Nicolae Ceaușescu), dacă tatăl Kim a completat-o cu politica zisă Songu, care acorda armatei cel mai important rol în stat, ce doctrină va dori nepotul Kim să impună și cu care să intre în analele Coreeei Populare?

Până acum, el a combinat moștenirile predecesorilor săi, austeritate și militarizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a-și conferi mai multă autoritate înaintea Congresului, Kim Jong-un și-a intensificat de la începutul anului demonstrațiile de forță. Pe 6 ianuarie, a aprobat un test nuclear (al patrulea din 2006 încoace), despre care a spus că a fost unul cu o bombă cu hidrogen, lucru pus la îndoială de experți; în februarie, a fost pus pe orbită un satelit (faptul că acesta nu funcționează, fiind un obiect inert pe orbită, contează prea puțin; de fapt, Phenianul a vrut să demonstreze că dispune de o tehnică suficient de avansată pentru rachetele cu rază lungă de acțiune); în fine, în această săptămână, Coreea de Nord a anunțat reușita unui test de tragere cu o rachetă balistică de la bordul unui submarin.

Toate aceste evenimente nu trebuie deloc minimalizate: ele demonstrează capacitatea militară nord-coreeană de a amenința orice regiune pe pe glob, inclusiv teritoriul Statelor Unite.

Comunitatea internațională se teme cel mai mult de încă un test nuclear al Phenianului. Marți, președinta sud-coreeană, Park Geun-hye, afirma că regimul lui Kim a finalizat pregătirile pentru o nouă detonare nucleară.

Un diplomat occidental, citat de Le Temps, se arăta îngrijorat de această perspectivă:

„Ne putem întreba care este necesitatea unui nou test nuclear. Efectul dorit s-a produs în luna ianuarie. Este nevoie de mult mai mult timp pentru a extrage toate informațiile, înainte de a proceda la un nou test. Până acum, ele se desfășurau la intervale de doi, trei ani.”

ONU a aprobat la începutul anului un set de noi sancțiuni pentru a descuraja Phenianul să-și continue programul nuclear, care amenință regiunea, însă regimul comunist nu a părut impresionat.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, nu își mai poate ascunde neliniștea, așa cum îi mărturisea recent la Beijing președintele Xi Jinping oaspetelui său elevețian, Johann Schneider-Ammann, aflat într-o vizită de stat.

Congresul Partidului Muncitorilor survine după ce partidul președintei Coreei de Sud a suferit o severă înfrângere electorală. Lipsită de sprijinul formațiunii sale, Park Geun-hye ar putea fi tentată să revină la o politică mai maleabilă față de agresivul său vecin de la Nord. După cum nu este exclus nici contrariul.

De asemenea, nu este exclus ca regimul de la Phenian să vrea să profite cât mai mult de răstimpul rămas până la schimbarea șefului de la Casa Albă, care s-a arătat foarte îngăduitor față de amenințările lui Kim, și să forțeze nota. Până acum, Barack Obama s-a limitat doar la avertismente și sancțiuni, în ciuda unor agresiuni directe ale Coreei de Nord. De nu ar fi să pomenim decât de uriașul scandal provocat de atacul cibernetic al Phenianului asupra studiourilor hollywoodiene Sony Pictures, pentru a bloca difuzarea unei parodii la adresa lui Kim Jong-un.

Plecarea lui Obama ar putea aduce o spectaculoasă schimbare de ton și de atitudine a Statelor Unite față de Coreea de Nord. Miercui noaptea, Donald Trump, candidatul republican cel mai bine plasat în cursa pentru Casa Albă a declarat:

„Preşedintele Obama priveşte neputincios cum Coreea de Nord îşi sporește agresivitatea şi își extinde în continuare capacitatea ei nucleară. Preşedintele nostru a permis Chinei să-şi continue asaltul economic asupra locurilor de muncă americane şi a bogăţiei sale, refuzând să consolideze acorduri comerciale şi să aplice un mijloc de constrângere asupra Chinei pentru a ţine în frâu Coreea de Nord. Noi avem această putere. Avem puterea asupra forței economice a Chinei, iar oamenii nu înţeleg acest lucru. Şi cu această putere economică îi putem ţine în frâu şi îi putem face să facă ceea ce au de făcut cu Coreea de Nord, care este în totalitate în afara oricărui control.”

De asemenea, Trump a criticat politica lui Obama de reducere a cheltuielilor militare, în ciuda lipsei acute de personal militar și a îmbătrânirii dotărilor și a promis o politică accelerată de „modernizare și înnoire”.