Ce a însemnat furia naturii pentru latifundiari. De la pierderi de 140.000 de euro la recolte record

Ce a însemnat furia naturii pentru latifundiari. De la pierderi de 140.000 de euro la recolte record

După pagubele de zeci de mii de euro produse de grindina și vijeliile care au pus la pământ culturile de pe mii de hectare, agricultorii se tem de furia apelor Dunării.

Unul dintre fermierii care au avut cel mai mult de pierdut de pe urma căderilor de grindină din această lună este fostul secretar de stat, Adrian Rădulescu, care are o fermă de 1.400 de hectare. Pentru fiecare hectar cultivat, el a investit, în medie, 430 de euro pe hectar.

Numai că jumătate din suprafață a fost distrusă de grindină, iar paguba producătorului se ridică la aproximativ 140.000 de euro. „Nu e pierdere mare, pentru că am asigurare. Paguba curată e de 200 de euro la hectar, restul e acoperit de asigurare”, ne-a precizat Rădulescu.

Dunărea, dușmanul lui Tărâță

La rândul său, latifundiarul Culiță Tărâță își vede culturile amenințate de viitura de pe Dunăre. „Vijeliile au culcat o parte din culturile de orz, dar nu sunt pagube importante. Avem însă emoții cu ce se va întâmpla în Insula Mare a Brăilei”, mărturisește fermierul nemțean, care și-a pus amprenta pe una dintre cele mai productive zone agricole din țară. Pentru a-și proteja investiția din insulă, a ridicat un zid cu o lungime de 80 de km.

Vești bune din Vaslui

Agricultura pare o loterie, dacă privim către afacerile unui alt agricultor binecunoscut, fostul arbitru Adrian Porumboiu. Dacă Rădulescu se pregătește să semene porumb pe suprafețele distruse de grindină, iar Tărâță așteaptă să vadă ce pagube va produce revărsarea Dunării, Porumboiu este încrezător că 2014 va fi un an bun. „Cred că anul acesta va fi recordul recordurilor”, ne-a declarat acesta. Fostul arbitru conduce grupul de firme Racova care exploatează 54.000 de hectare, fapt care îl consacră drept cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România.

Pentru micii fermieri, luna mai a adus un bilanț negru. Numai la nivelul județului Constanţa, vijeliile și grindina au făcut într-o singură zi pagube în valoare de peste 2,4 milioane de lei, sute de hectare cultivate cu orz, viță de vie și pomi fructiferi fiind calamitate. Totodată, în Buzău și Olt, circa 10% din culturi sunt distruse, potrivit datelor furnizate EVZ de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Totuși, la nivel național, culturile nu au fost afectate într-o asemenea măsură încât să fie justificată scumpirea alimentelor peste noapte.