CAZUL ROMÂNILOR ARESTAȚI ÎN QATAR. Inspecția Muncii a dispus CONTROALE la firmele care au intermediat angajarea muncitorilor. Vezi cine este ȚEPARUL!

CAZUL ROMÂNILOR ARESTAȚI ÎN QATAR. Inspecția Muncii a dispus CONTROALE la firmele care au intermediat angajarea muncitorilor. Vezi cine este ȚEPARUL!

Ca urmare a prezentării de către mass media a situației în care au ajuns zece muncitori români care lucrau în Qatar, Inspecția Muncii s-a autosesizat și a dispus controale la firmele românești implicate în racolarea acestora. Conaționalii noștri au fost arestați, în luna ianuarie, ca urmare a plângerii făcute de cel care i-a angajat, însă instanța i-a exonerat de răspundere și le-a făcut dreptate, confirmând faptul că nu s-au respectat prevederile contractuale.

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu a transmis că „Inspecția Muncii, ca urmare a prezentării de către mass media a situației în care au ajuns zece muncitori români care lucrau în Qatar, s-a autosesizat cu privire la situația creată și a dispus controale la firmele românești implicate, conform legii”.

Într-un comunicat transmis EVZ, Inspecția Muncii precizează că, în data de 26 ianuarie 2015, Inspecția Muncii a solicitat Ministerului Afacerilor Externe informații cu privire la situația celor zece muncitori români care au fost arestați. Din datele obținute a rezultat că grupul de muncitori a primit o ofertă directă de angajare din partea companiei Valley Wild Project cu sediul in Doha, Qatar. Reprezentantul companiei Valley Wild Project este Attwa Mohamed Hussain Ahmed. Acesta a reprezentat şi alte companii din Qatar implicate în conflicte de muncă cu muncitori români în anii 2013 şi 2014. Printre acestea se află Romanian Creativity SA din Qatar care a angajat muncitori români prin intermediul companiilor SC CAS Scouting SRL şi Emona Serv SRL, ambele din judeţul Neamţ, România.  

Attwa Mohamed Hussain Ahmed are mai multe procese pe rol în țara nostră privitoare la conflicte de muncă.

Inspecția Muncii a dispus Inspectoratului teritorial de muncă Neamț să efectueze un control complet la firmele cu sediul în România pentru a identifica eventuale încălcări ale legii și pentru a preveni situații asemănătoare cu cea a muncitorilor reținuți de autoritățile din Qatar. 

La data de 27.01.2015, a avut loc al doilea termen de judecată al dosarului, în care cei 10 lucrători români aveau calitatea de invinuiţi, conform plângerii formulate de compania angajatoare. După judecare, instanţa a pronunţat hotărârea finală în favoarea muncitorilor români, în sensul scoaterii acestora de sub acuzaţia de părăsire a locului de muncă, formulată de către angajator şi i - a exonerat de orice sancţiune şi restricţie.