Cazul Horia Dumitrescu. Cum face DNA-ul dosare istoricilor!
- Florian Bichir
- 6 iunie 2017, 10:21
Am trăit să o văd și pe asta: Direcția Generală Anticorupție face dosare oamenilor pentru că au editat cărți! “Ziarul de Vrancea” ne-a informat că la sfărșitul lunii mai a.c.: “DNA Galați a început urmărirea penală „in rem“, cu privire la fapte, într-un nou dosar de corupție care privește activitatea Muzeului Vrancei și a directorului acestuia Horia Dumitrescu.
Procurorii efectuează cercetări pentru infracțiunile de „dare de mită“, „luare de mită“ și „trafic de influență“. Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul DNA a confirmat, într-un comunicat de presă, începerea cercetărilor, arătând că dosarul se află în lucru pe rolul Serviciului Teritorial al DNA Galați care a început urmărirea penală cu privire la fapte („in rem“): „Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă“.
Ancheta, bazată pe o sesizare din luna ianuarie, privește modul în care directorul Horia Dumitrescu și-a obținut titlul de doctor la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova și cum a devenit membru afiliat al Academiei Oamenilor de Știință. În sesizarea adresată procurorilor DNA apar și numele istoricilor Ioan Scurtu, Constantin Bușe, Gheorghe Buzatu și Valeriu Florin Dobrinescu, ultimii doi decedați între timp. În Odonanța de admitere în evidența cauzelor penale întocmită de DNA Galați, procurorii au reținut din sesizarea primită în luna ianuarie, că în perioada 2000 – 2003, pe când își pregătea lucrarea de doctorat, Horia Dumitrescu a dispus tipărirea a patru volume omagiale din bugetul Muzeului Vrancei.
Este vorba de cărțile „Omagiu istoricului Gheorghe Buzatu“, „ Omagiu istoricului Valeriu Florin Dobrinescu“, „Omagiu istoricului Ioan Scurtu“ și „ Omagiu istoricului Constantin Bușe“. De mult n-am mai auzit o asemenea acțiune. Este adevărat că Horia Dumitrescu - o mare personalitate culturală vrânceană - se pregătește să iasă la pensie și mulți jinduiesc după funcția de director al Muzeului Vrancea. Dar în loc să-l lași tihnit să-și mănânce pensia, eventual să-i ridici un bust, pentru realizările sale excepționale în domniul istoriei, îl târăști ca ultimul borfaș prin tribunale.
Da, este adevărat că Horia Dumitrescu a obținut titlul de doctor în istorie în 2003 la Universitatea din Craiova sub conducerea regretatului Valeriu Florin Dobrinescu. Dar ce legătură are doctoratul cu publicarea de cărți din moment ce semna și publica cu profesorul încă din 1997?
La fel de adevărat este că timp de 27 de ani cât a fost director al Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu a reușit să publice o admirabilă revistă “Cronica Vrancei”, dar să și editeze mai multe volume dedicate unor giganți a istoriei românești: Gherorghe Buzatu, Ioan Scurtu, Constantin Bușe, Valeriu Florin Dobrinescu, Dan Berindei, Florin Constantiniu, etc. Ce ar fi avut de câștigat de la aceștia? Păi eminentul și veșnicul regretat Gheorghe Buzatu împreună cu Stela Cheptea, i-a publicat lui Horia Dumitrescu în 2009 un volum similar la Iași.
Ce au avut de căștigat? Fraza cheie o gășim în comunicatul DNA: “În acest sens, Muzeul Vrancei a devenit «editura personală» a numiților Buzatu Gheorghe și Dumitrescu Corneliu Horia, tipărind pe bani publici lucrări care nu au nici o legătură cu activitatea muzeului (în condițiile în care la restul muzeelor din țară sunt tipărite maxim două volume care reflectă activitatea fiecărui muzeu pe parcursul anului) și care, fie au ca autori pe cei doi, fie figurează cu rol de omagiu pentru Dumitrescu Corneliu Horia“. Rețineți: alte muzee publică două volume! Uite ce pățești dacă cercetezi și publici mai mult decât trebuie! Eventual, altceva decât dări de seamă! Te ia DNA-ul!
PS Pentru a preîntâmplina orice mojicie mă grăbesc să anunț că nu-l cunosc personal pe domnul Horia Dumitrescu și regret acest fapt. Revolta mea ține exclusiv de umilirea unui om care a slujit credincios 50 de decenii pe zeița Clio.