CATASTROFĂ. EUROPA de sud afectată de cea mai mare SECETĂ a ultimilor 25 de ani
- Carmen Andrei
- 16 iulie 2017, 12:14
În timp ce în România se anunţă producţii record în agricultură, cu toate că şi noi ne-am confruntat cu fenomene meteo extreme, sudul Europei este afectat de o secetă de amploare care anunţă să compromită recolta.
Seceta din sudul Europei ameninţă să reducă producţia de cereale din Italia şi unele părţi din Spania, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi să afecteze şi alte recolte precum cele de măsline şi migdale, informează Reuters.
Castilia şi Leon, principalele regiuni unde cultivă cereale în Spania, au fost deosebit de afectate, pierderile suferite de recolte fiind estimate undeva între 60 şi 70%.
"Anul asta nu a fost unul prost, a fost catastrofic. Nu îmi amintesc un an ca acesta după 1992", a declarat Joaquin Antonio Pino, un cultivator de cereale din Sinlabajos, Avila, citat de Agerpres. Potrivit lui Pino, multe terenuri cultivate cu cereale nici măcar nu au mai fost treierate pentru că veniturile din strângerea recoltelor nu ar fi acoperit mici măcar salariile pentru muncitori.
Chiar dacă Uniunea Europeană pe ansamblu este un important exportator de grâu, Spania şi Italia se bazează pe importurile din alte ţări, inclusiv Franţa, Marea Britanie şi Ucraina. Potrivit firmei de consultanţă Agroinfomarket, în anul agricol 2017-2018, importurile de grâu moale ale Spaniei ar urma să crească cu peste 40% până la 5,6 milioane tone.
Spania şi Italia se numără de asemenea printre principalii producători mondiali de ulei de măsline. Analiştii se aşteaptă ca producţia din ambele ţări să scadă dar în cazul Italiei este preconizată o scădere semnificativă deoarece seceta este ultima problemă cu care se confruntă cultivatorii de măsline după insectele şi paraziţii din anii anteriori. International Olive Council se aşteaptă la o scădere cu 60% a producţiei de ulei de măsline realizată de Italia.
"Anul acesta a fost primul an în care am udat măslinii. Până acum nu a fost niciodată nevoie să facem asta", a declarat Francesco Suatoni, care are
aproximativ 4.000 de măslini la marginea oraşului Amelia în regiunea Umbria din centrul Italiei.
Şi alte recolte au fost afectate, iar Asociaţia fermierilor italieni Coldiretti a estimat că seceta ar putea să îi coste pe fermierii din peninsulă peste un miliard de euro.
"Seceta afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate recoltele din Spania, chiar şi cele care se bazează pe sere, pentru că există o limită cu privire la cantitatea de apă disponibilă", a declarat la rândul său Jose Ugarrio, analist la asociaţia tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia producţia de migdale şi fistic a scăzut şi ea semnificativ. "Ne aşteptăm la o scădere de 23% a producţiei de migdale în acest an comparativ cu anul trecut", a spus Ugarrio.
Unii cercetători au avertizat că valurile de căldură precum cele din acest an vor deveni din ce în ce mai frecvente şi sunt legate de modificările climatice provocate de activitatea umană. În aceste condiţii fermierii din sudul Europei îşi pun semne de întrebare cu privire la viitorul lor pe termen lung.