Cât câștigă un mercenar din R. Moldova care luptă în Donbass sau în Siria?

Cât câștigă un mercenar din R. Moldova care luptă în Donbass sau în Siria?

Republica Moldova a devenit un important furnizor de mercenari în conflictele militare din Donbass (Estul Ucrainei) și Siria. Racolați ideologic și financiar cu sume între 1000 -3000 de euro pe lună, de către agenți ai serviciilor speciale ruse, numeroși cetățeni moldoveni aleg să devină ”carne de tun” în slujba interselor geopolitice ale Federației Ruse.

Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului R.Moldova a analizat, săptămâna trecută, mai multe rapoarte speciale ale SIS (Serviciului de Securitate și Informații ) care au confirmat scandalurile de spionaj și reținerea unor persoane care desfășurau acțiuni de racolare de mercenari, pe teritoriul moldav, pentru războaiele din Estul Ucrainei și Siria, informează radiochișinău.md.

”În prezent, zeci de persoane sunt racolate să lupte ca mercenari în Estul Ucrainei și în Siria. În baza dosarelor care se instrumentează de Procuratura Generală sunt identificate mai multe persoane care la moment, nu se află în Republica Moldova. Odată cu localizarea acestor persoane ele vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmăririi penale, dar avem și cazuri de condamnare. Peroanele care sunt identificate de noi și de SIS la moment se află în zonele de Est ale Ucrainei și în Siria”, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Interne, Oleg Babin.

La rândul său, directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova (SIS), Alexandru Balan, a precizat  că salariul unui mercenar din Republica Moldova variază între o mie și trei mii de euro pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

 În momentul de față, SIS documentează circa 100 de cazuri de trădare și mercenariat unde sunt implicați cetățeni moldoveni.

„Sunt de obicei cetățeni care lucrează peste hotare, de obicei în Rusia și provin din familii social defavorizate. Motivația financiară este cea care îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puțini din motivație ideologică. Racolarea se petrece în mod diferit – cineva se duce în mod direct, cineva este întrebat dacă vrea să meargă în această direcție să facă bani”, a conchis președintele Comisiei pentru securitate, ordine publică a Parlamentului moldav, Roman Boțan.