Câştigătorii celei de-a 5 Ediţii a Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România

Câştigătorii celei de-a 5 Ediţii a Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România

Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi-a desemnat câştigătorii. Aceasta a fost cea de-a 5 ediţie a evenimentului şi a marcat 135 de ani de existenţă a MLNR.

Marea Lojă Naţională din România a organizat, în parteneriat cu Academia Română, cea de-a V-a ediţie a Galei Premiilor MLNR, în cadrul seriei de manifestări care marchează, în acest an, 135 de ani de existenţa a MLNR.

La evenimentul organizat, duminică, 21 iunie 2015, la Ateneul Român, au participat reprezentanţi din peste 30 de ţări de pe toate continentele, alături de personalităţi din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din România. Conform tradiţiei, M:.L:.N:.R:. a decernat 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru fiecare dintre domeniile de referinţă.

“A cincea Ediţie a Galei Premiilor Marii Loji a devenit deja un moment de referinţă pentru societatea civilă, pe care şi noi o reprezentăm, a spus Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, dr. Radu Bălănescu. Un moment pregătit în parteneriat cu Academia Română, căreia îi mulţumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru această ţară. Un parteneriat îmbunătăţit prin prezenta, alături de noi, a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a Televiziunii Române şi a 19 Universităţi din întreagă ţară. Este un moment care reuneşte instituţii extrem de importante din ţară noastră, societate civilă, absolut toate domeniile profesionale, în jurul unui proiect care înseamnă promovarea valorii şi excelenţei acestui popor. Sunt momente care se adaugă la interesul naţional. Cred că avem cu toţii datoria să aducem în prim plan pe toţi acei români care fac cinste ţării noastre, atât la noi, cât şi peste hotare. Acţionăm pe două planuri, unul intern şi unul extern, având în vedere reprezentanţii a 30 de ţări prezenţi, asta-seară, la Ateneu. Ei au înţeles acest proiect, se vor duce în ţările lor, vor vorbi despre el, vor transmite că România promovează tot ce are mai bun. Cred că imaginea ţării noastre va avea mult de câştigat din acest eveniment. Va mulţumesc celor prezenţi, care sprijiniţi, prin ce faceţi în domeniile dumneavoastră de activitate, inteligenţă acestui popor”.

Cele şapte comisii, din care au făcut parte reputaţi academicieni şi profesori universitari, au anunţat câştigătorii, în cadrul Galei de la Ateneul Român, care s-a bucurat de spectacolul oferit de Filarmonica şi Corul Filarmonicii “George Enescu”, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Cristian Mogoşanu şi violonistul Gabriel Croitoru.

I. Premiul “Grigore Moisil” pentru Ştiinţe Exacte a fost decernat Prof. Vasile PÂRVULESCU.

ÎI. Premiul “Henri Coandă” pentru Ştiinţe Aplicate a fost acordat Acad. Florin FILIP, Prof. Dumitru POPESCU, Prof. Dan ŞTEFĂNOIU, Prof. Pierre BORNE.

III. Premiul “Carol Davila” pentru Medicină a revenit  doamnei Dr. Alina TĂNASE.

IV. Premiul “Eugeniu Carada” pentru Economie a revenit doamnei Iuliana Mihaela DASCĂLU şi domnului  Silviu CERNA.

V. Premiul “Nicolae Titulescu” pentru Diplomaţie şi Politologie a fost acordat domnului George G. POTRA.

VI. Premiul “Spiru Haret” pentru Educaţie, Mediu, IT  a revenit doamnei Prof. Dr. Dana PETCU.

VII. Premiul “Constantin Brâncuşi” pentru Artă şi Cultură a fost câştigat de Arh. Şerban STURDZA.

Preşedintele Academiei Române, Academicianul Ionel Valentin Vlad, a transmis, în mesajul sau către participanţii la cea de-a Cincea Ediţie a Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România, aprecierea celui mai înalt for ştiinţific şi cultural al ţării pentru această iniţiativă: “Academia Română apreciază iniţiativa Marii Loji Naţionale din România de a promova şi stimula ştiinţă şi cultură ştiinţă românească de performanţă, prin intermediul Galei Premiilor MLNR, aflată la cea de a Cincea Ediţie. Că şi în anii precedenţi, Academia Română a răspuns solicitării de a sprijini nominalizarea şi selectarea celor mai bune lucrări realizate în ţară în 2014, în calitatea să de cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţei şi culturii. Premianţii pentru cele şapte domenii propuse de MLNR au fost desemnaţi de comisii conduse de membri ai Academiei Române, care au ales, pe baza celor mai elevate criterii ştiinţifice şi cultural-artistice de impact naţional şi internaţional, cele mai valoroase lucrări. Ştiinţele exacte, aplicate, medicină, economia, diplomaţia şi politologia, artă şi cultură precum şi educaţia, mediul şi societatea sunt reunite simbolic în cadrul acestei distinse manifestări şi creează un tablou relativ complet al vieţii culturale româneşti, în acest moment al existenţei sale. Academia Română felicita Marea Lojă Naţională din România pentru implicarea să în promovarea şi evidenţierea spiritului inovator şi creator al românilor, a a valorilor autentice. Felicit Marea Lojă Naţională din România pentru cei 135 de ani de existenţa prestigioasă, discretă dar eficientă şi adesea importantă pentru destinul ţării noastre şi, prin această Gala, şi pentru ştiinţă, artă şi cultură română”, a spus Ion Valentin Vlad, conform unui comunicat de presă emis de biroul de presă al Marii Loji Naţionale din România.

La aniversarea celor 135 de ani de înfiinţare, Marea Lojă Naţională din România a organizat, joi, 18 iunie, o întâlnire cu societatea civilă, în cadrul căreia a fost acordată Medalia “Credinţă şi Virtute” celor care au sprijinit şi sprijină dezvoltarea ţării.