Primele case active din România construite printr-o investiție suedeză, în Snagov

Primele case active din România construite printr-o investiție suedeză, în Snagov

Investițiile străine râmăn un motor inportant pentru economia României

Capitalul străin este cea mai importantă resursă pe care România o are la dispoziție pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung.

Investițiile străine, înseamnă de cele mai multe ori, nu numai un aport de capital ci și unul, poate la fel de important, de tehnologie.

Linotol AB, companie suedeză specializată în construcții, este unul dintre noii investitori în piața rezidențială premium din România. Sub brandul Scandinavian Development, această companie a ales să investească în România pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale de lux, prin implementarea unor tehnologii extrem de răspândite pe piață construcțiilor din tările scandinave, dar la nivel de pionierat în România.

Transferul de tehnologie schimbă piața imobiliară

Pompele de căldură, ventilație, recupare de căldură și aerisire reprezintă o tehnologie care pe piata locuințelor din România este foarte nouă, aproape nefolosită de către dezvoltatorii imobiliari și asta mai ales din cauza costurilor extrem de mari ale acestor echipamente, dar și din cauza lipsei totale de informații și de specialiști care pot implementa astfel de soluții tehnice.

Pentru dezvoltarea cartierului pilot Satul Scandinav, în Snagov, au fost aduși nu numai ingineri și specialiști din Suedia, dar și echipe de muncitori care aveau experință în montarea și sistematizarea acestor pompe, astfel încât pe toată perioada lucrărilor s-a realizat un schimb permanent de experiență cu muncitorii români.

Piața construcțiilor rezindețiale este în plină dezvoltare și în ciuda perioadelor în care aceasta scade, reprezintă unul dintre motoarele economiei unei tări aflate în proces de dezvoltare. România, de peste 15 ani, continuă să fie o piață importantă atât pentru investitorii străini, cât și pentru cei locali, studiile existentente demonstrand că acest proces va continua si va fi din ce în ce mai selectiv.

Este foarte important aportul de tehnologie care începe să facă diferența atât între investitori, dar și pentru clienți, următoarea  perioadă fiind definită nu numai de locuințe extrem de corect construite, dar și de sistemele de eficientizare a costurilor de întreținere și climatizare.

Scandinavian Development reprezintă în acest moment un etalon pentru piața rezidențială premium din România, îndeplinind cumulativ cele 4 criterii care vor defini în viitor locuința: locație premium, tehnologie premium, finisaje premium și costuri 0 de întreținere.

Scurt interviu cu Michael Larsson, CEO Linotol AB Suedia și dezvoltator al proiectului rezidențial premium Satul Scandinav, din Snagov.

Rep: Ce înseamnă Satul Scandinav?

Michael Larsson, dezvoltator Satul Scandinav, CEO Linotol Suedia: Pentru noi, acest proiect pilot reprezintă oportunitate de a prezenta un nou mod de construire a locuințelor, implementând pentru prima dată sistemul de fațade ventilate pentru termoizolarea construcțiilor rezidențiale și tehnologia necesară pentru asigurarea unui cost 0 de încălzire și întreținere (pentru 24 de grade, indiferent de anotimp).

Rep: De ce locuințele construite de compania Scandinavian Development sunt denumite locuințe active?

Michael Larsson: Am definit conceptul nostru ca fiind primul ansamblu de case active din România pentru că am proiectat și construit primele locuințe care vor produce mai multă energie decât consumă, fiind total independente și dând posibilitatea viitorilor proprietari să aibă nu numai costuri extrem de mici pentru mentenanță, dar și un confort extrem de ridicat atât prin tehnologia implementată cât și prin facilitățile oferite.

Ce planuri aveți în continuare?

Michael Larsson: Proiectul Scandinavian Development este abia la început, pe parcursul anului viitor urmând să finalizăm încă 50 de case active și să pregătim dezvoltarea celei de-a treia fază a proiectului, contrucția a încă 150 de noi locuințe independete, active, inteligente, dedicate celor care prețuiesc fiecare detaliu.

Care sunt principalele avantaje ale investiției pe care ați facut-o?

Michael Larsson: Locația, tehnologia și facilitățiile. Am ales locația în funcție de nivelul de poluare din zonă și proximitatea față de lac și pădure, am ales tehnologia având experiența necesară să o implementăm și dorința de a construi o casă independetă și activă, iar facilitățile oferite locuitorilor acestei mici comunităță sunt unele de 5 stele.

La cât se ridică investițiile pe care Linotol AB dorește să le facă în România?

Michael Larsson: Investiția inițială se situează în jurul sumei de 5 milioane de euro, din care aproximativ 2 milioane de euro înseamnă transfer de tehnologie. Planul de investiții prevede o sumă totală de aproximativ 50 de milioane de euro și o cifră de afaceri de peste 65 de milioane de euro, asigurând finanțarea necesară atât pentru continuarea proiectului dezvoltat în Snagov, cât și pentru demararea unor proiecte similare, dar la dimensiuni mai mici, în principalele centre urbane din țară.

 

Ne puteți urmări și pe Google News