Cariera fulminantă și disticțiile procurorului Laura Codruța Kovesi

Cariera fulminantă și disticțiile procurorului Laura Codruța Kovesi

Procurorul revocat azi de președintele Klaus Iohannis de la șefia DNA a intrat în urmă cu 18 ani în magistratură și a ocupat mai multe funcții de execuție și de conducere.

Laura Codruța Kovesi a intrat în magistratură în anul 1995 ca procuror la Parchetul Judecătoriei Sibiu. După patru ani, în anul 1999, a ajuns procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu. După doar un an în această funcție este propulsată ca procuror șef a Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din Parchetul Tribunalului Sibiu. Se întâmpla pe 1 noiembrie 2000.

După alți doi ani, în 2002, este numită procuror șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Pe 1 septembrie 2004 este numită procuror șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, funcție pe care o ocupă doar patru luni. Cu 1 decembrie 2004 se numită procuror la Biroul Teritorial Sibiu - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, funcție pe care o ocupă timp de doi ani.

Pe 1 ianuarie 2006 este numită în funcția de procuror șef al Biroului Teritorial Sibiu - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. În această funcție nu stă decât 10 luni, urmând brusc o carieră fulminantă.

Din șef al DIICOT Sibiu ajunge, pe data de 2 octombrie 2006, procurorul general al României. Ocupă această funcție timp de șase ani. După un scurt periplu pe la Comisia Europeană ca ministru consilier Înalt reprezentant al Ministerului Justiției la CE (03.10.2012 - 15.05.2013), pe 16 mai 2013 este numită la șefia DNA. A ocupat această funcție până pe 9 iunie 2018, dată la care președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Decorații și disticții profesionale

A fost decorată cu Ordinul „Comandor al Ordinului Steaua Polară” oferit de Regele Suediei la 14.06.2016; Ordinul „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” oferit de președintele Franței la 15.01.2016; Premiul „Femei Curajoase” acordat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, 10.04.2014; Decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler oferită de Președintele României, la data de 02.10.2012; Decorația „Ofițer al Ordinului Național al Meritului” oferită de președintele Franței la 18.05.2011; „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și a contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” atribuit de Directorul Secret Service al SUA – 2011. Premiul „Cybercrime Fighter Award”, octombrie 2008, atribuit de compania McAfee, SUA; „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” atribuit de Directorul Secret Service al SUA - 2007