Canadienii de la Gabriel Resources cer arbitrajul internațional în cazul Roșia Montană. Vor despăgubiri, dar ar prefera să exploateze aurul din Munții Apuseni
- Marian Păv ăla şc
- 22 iulie 2015, 09:04
Gabriel Resources Ltd a anunțat ieri că a înaintat o cerere de arbitraj împotriva statului român la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor din Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.
Compania care a dezvoltat proiectul de exploatare de la Roșia Montană, județul Alba, acuză România că a blocat implementarea proiectului fără un proces echitabil şi fără compensaţii, privând Gabriel Resources de întreaga valoare a investiţiilor realizate.
Reprezentanţii "Gabriel Resources" evidențiază într-un comunicat "un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autorităţile române. Nu în ultimul rând, proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autorităţile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facţiuni politice rivale şi a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacităţii de dezvoltare a Proiectului. Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autorităţile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaţionale de protecţie a investiţiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanţiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanţă cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluţie decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor".
Gabriel Resources deține 80% din Rosia Montana Gold Corporation, subsidiara din Romania care a depus solicitările de exploatare din Munții Apuseni.
În luna decembrie a anului trecut, Mihai Tudose, ministrul Economiei, spunea că zăcământul de la Roşia Montană trebuie exploatat, dar este important modul în care se realizează. Domnia sa a declarat: "Poziţia mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică şi oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiţii economice? Aceasta este adevărata discuţie. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roşia Montană, întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile şi nu mai trebuie exploatat zăcământul. Aşa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm".
Ministrul economiei considera că există pe planetă o mulţime de tehnologii, care ar putea permite exploatarea în siguranţă a zăcământului şi că până la urmă se va găsi o soluţie fericită.
Potrivit comunicatului emis ieri seară, Gabriel avea 32,1 milioane de dolari în bani gheaţă şi echivalente în bani gheaţă la 30 iunie 2015 şi va publica rezultatele sale financiare pe semestrul doi din acest an împreună cu discuţia Managementului şi Analiza în jurul datei de 3 august. "Compania va continua să sfătuiască piaţa despre alte evoluţii care se vor materializa privind Proiectul sau proceduri de arbitraj la momentul potrivit", mai arată sursa.
Acţiunile companiei listate la Bursa din Toronto au sporit în şedinţa de ieri cu 16,67%, la 0,39 dolari canadieni. Capitalizarea bursieră a companiei era de 147,9 milioane de dolari canadieni.