Editura Evenimentul si Capital

Campanie EVZ. Cultura , încotro? Directorul Operei din București: „România nu are repere culturale afirmate în acest moment”

E complicat să faci la standard un turneu prin ţară, spune Răzvan Dincă. Poţi să faci reprezentaţii şi concerte fără multe pretenţii. Poţi merge cu spectacole convenţionale. Opera are caracter naţional, dar publicul din Capitală trebuie cucerit FOTO: AGER
Autor: | | 3 Comentarii | 591 Vizualizari

Răzvan Dincă, directorul general al Operei Naționale, este de părere că ne lipsește o strategie culturală la care să se raporteze valorile pe care le avem

Cine poate fi mai potrivit dacă nu Răzvan Dincă, directorul general al lăcaşului de cultură la care generaţii de artişti au visat, să vorbească despre prestigiul acestei instituţii. De la intrare simţi că lucrurile s-au schimbat. Se fac reparații, muncitorii își zâmbesc veseli, semn ca locul este ospitalier şi le face plăcere să lucreze acolo. O discuție despre încotro merge cultura nu putea să aibă loc decât în biroul directorului general, despre care toată lumea vorbeşte ca a adus vântul benefic al schimbării de la numirea sa în funcție. Ne-a primit bucuros de inițiativa ziarului nostru. Viziune, imaginație, proiecte, excelență, toate acestea se desprind din discursul său plin de pasiune. Regizor de talent şi manager inovator, Răzvan Ioan Dincă spune că ţelurile spre care Opera tinde ar putea părea de neatins, dar colectivul pe care-l conduce nu s-a dat înapoi de la acest drum plin de obstacole. Şi noi spunem că roadele încep să se vadă.

Cultura, încotro?, l-am provocat noi. „Complicat să abordezi un astfel de subiect în câteva cuvinte. Deoarece într-o accepțiune minimalistă a cuvântului cultură putem vorbi despre elemente ce țin de palpabil, de ceea ce se manifestă în plan cultural în societatea contemporană, în timpurile noastre. Cultura însă reprezintă mai mult decât atât, iar în acest moment putem vorbi despre cultura înțeleasă ca şi totalitate a cunoştințelor şi memoriei unei nații într-un context dat şi dacă vorbim atât de amplu atunci începem să avem probleme exponențial crescute, deoarece ne aflăm în momentul actual într-o Românie ce nu are repere culturale afirmate în acest moment, decât prin trecutul său şi prin mici accidente ale prezentului şi asta nu pentru că nu am avea valori, ele există”, spune directorul Operei Naționale.

În domeniul său de activitate valorile sunt foarte multe, iar reprezentarea lor în lumea bună a operei mondiale este una foarte solidă şi foarte bine văzută, dar nu despre asta este vorba, ci despre faptul că circumscrierea acestor valori trebuie să aibă la bază şi să se raporteze la o strategie culturală. „Cred că aici e de lucrat, la nivelul poate chiar al legislativului. De fapt, cu acest subiect aş fi vrut să închei pledoaria despre cultura naţională. La nivelul legislativului poate va exista o iniţiativă spre a se discuta despre o lege a culturii. O lege a culturii poate să aibă prerogativele, să ordoneze într-un anumit fel, să existe ca sistem de raportare pentru cei care activează cel puţin din punct de vedere antreprenorial în cultură, dar nu mai puţin poate pentru marii artişti, care se circumscriu culturii naţionale prin simpla lor existenţă şi care în momentul în care pot să apeleze la unul dintre articole îşi pot afirma astfel poziţia cu şi mai multă putere. O iniţiativă legislativă care are o legătură cu cultura şi care e la interpretare în permanenţă pentru că legea fundamentală nu există. Legea culturii nu va face o strategie, dar legea culturii va reglementa posibilitatea de a face o strategie. Citesc cu interes informaţii în acest sens din partea Academiei Române, forul, din punctul meu de vedere, cel mai credibil şi important pe care zona ştiinţifică şi spirituală din România o are la ora actuală. Simt nevoia să primesc mereu informaţii dinspre ei, pentru a ştii încotro să ne ducem şi noi ca instituţie", susţine regizorul.

Pion pe o tablă de șah

„Dacă vorbim despre trecutul nostru, vorbim despre nişte piloni majori, atât în arte plastice, cât şi operă, în poezie, literatură, film, în teatru. Dacă vorbim despre prezent, la fel. Vorbim despre multiple modele de persoane, de oameni, de artisti, de antreprenori, dar atunci când îi punem laolaltă vedem că niciun fir călăuzitor nu există. Noi, cei care facem un tip de antreprenoriat cultural, în calitatea noastră de manageri, cred că suferim într-o destul de mare măsură din pricina faptului că nu ştim încotro să ne ducem în ceea ce priveşte direcţia strategică. E foarte important să ştii care îţi este rolul şi să înțelegi că tu, deşi eşti un pion, faci parte dintr-o tablă de şah şi nu ţi-l construieşti tu singur acel rol. Poate greşim, poate nu ştim exact de ce are nevoie ţara aceasta pentru a merge bine în continuare, pentru ca din punct de vedere spiritual să însemnăm ceva, pentru a ne păstra identitatea, pentru a ne afirma european într-un anume fel, fără să dăm la o parte adevăratele noastre valori. Vorbim în termeni mari, dar nu ştim să definim aceşti termeni şi nu ştim să spunem ce înseamnă adevărata valoare. Pentru fiecare dintre noi o adevărată valoare înseamnă altceva”, crede Răzvan Dincă.

„Există, fără îndoială, o dorinţă de cultură”

Se vinde bine Opera, spune Răzvan Ioan Dincă. „Sunt spectacole la care cu şase luni înainte nu se mai găsesc bilete. Foarte greu vei găsi înainte de spectacol două sau trei bilete la casă. Avem cinci spectacole pe săptămână de multe ori, câteodată şi şase, deci vorbim de o sală de o mie de locuri şi cinci sau şase mii de oameni pe săptămână vin la Operă. Există fără îndoială o dorință, o sete de cultură a românilor. Lunile mai proaste sunt cele de primăvară, când lumea vrea să iasa la soare şi nu mai vrea să stea în bârlog, fie el şi cultural.


FOTO: Întâlnirile multiculturale contează, la fel şi prezenţa la spectacole a multor străini, interesaţi de activitatea Operei Naţionale, crede directorul acesteiaÎn perioadele de toamnă şi iarnă biletele s-au vândut la toate spectacolele. La nişte prețuri destul de măricele pentru România, extrem de mici pentru străinătate. Cetăţeanul român are un salariu de 800 de lei şi vine la Operă pentru o seară în care, dacă mai introduce şi taxiul, şi în pauză o băutură, are cheltuieli de peste 150 lei, este echivalentul unui concediu dacă faci asta de mai multe ori pe an.


Validarea publicului înseamnă că ceea ce ne-am propus este în regulă. Fără ea degeaba facem ceea ce facem


Nu urmărim profitul, zicem mulțumesc pentru că avem şansa de a face aceste spectacole. În țara noastră există oameni foarte bogați şi oameni foarte săraci. Cei mai iubitori de cultură sunt cei din categoria a doua. Constatăm că începe să crească interesul pentru operă din partea oamenilor din pătura de mijloc. Constatăm asta nu din încasările de la casa de bilete, ci din încasările pe care le avem în baruri. E şi acesta un mod de a percepe”, susține directorul.

„Noi trebuie să rămânem diversitatea”

Invitarea unui regizor, a unui coregraf, menținerea unui climat internațional, construirea repertoriului, gândirea asupra modului în care un repertoriu dintr-un an, într-o stagiune poate să aibă un impact asupra unui tip de spectator, diplomaţia culturală, valorificarea unui potențial uman, artistic, valoros, puternic al României sunt lucruri care intră în atribuțiile Operei Naționale, crede directorul acesteia. Ele însă au nevoie în permanență de o validare.

Personalități la București

Desigur, că dacă dorim la Operă să facem spectacole accesibile publicului le facem şi asta ne iese. Noi trebuie să afirmăm spiritual ceea ce avem important ca naţie. Noi trebuie să înţelegem că într-o unitate ca Uniunea Europeană noi suntem diversitatea. Noi trebuie să rămânem diversitatea. Principiile de bază ale Uniunii Europene pe asta se bazează, că în permanenţă trebuie să ne reafirmăm valorile naţionale”, spune directorul care invită regizori din străinătate şi coregrafi pentru a încerca să ridice standardul acestei instituții care are nevoie să se alinieze la cel al unor instituții similare din Europa şi din lume.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate