CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Controverse și gafe. Casele „Profesorului Ghinion”
- Mircea Marian
- 14 noiembrie 2014, 00:00
Casele, copiii și vizita la Grivco au fost cuvinte cheie în lista de acuzații la adresa lui Klaus Iohannis, în această campanie. Prin unele declarații neinspirate, candidatul ACL a contribuit însă la alimentarea suspiciunilor.
Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a fost implicat în mai multe controverse. Pe primul loc, cea a celor șase case din declarația de avere și explicațiile date pe acest subiect. Inițial, Iohannis a spus că a investit în case pentru că nu a avut copii, afirmație care a fost speculată de adversarii săi politici. Ulterior, rugat să se pună în poziția unui profesor care a muncit o viață, dar nu a reușit să cumpere „prin muncă cinstită șase case”, Klaus Iohannis a răspuns sec: „Ghinion”, afirmația sa provocând un val de revoltă.
Departe de susținerile că primarul Sibiului și-a dobândit casele și terenurile strict legal, „Evenimentul zilei” a descoperit, în documentele și hotărârile oficiale, date de judecătorii de la instanțele din Brașov, că Iohannis a dobândit două clădiri, în centrul Sibiului, cu ajutorul unor falși moștenitori și a unor documente aranjate, la notar, cu semnăturile soției și ale soacrei lui Iohannis. Unul dintre imobile l-a pierdut deja, irevocabil.
Controversata vizită la Dan Voiculescu
O altă controversă majoră a fost cea a apropierii sale de Dan Voiculescu, Iohannis fiind supranumit „premierul Grivco”. Într- un interviu acordat EVZ, Codruț Șereș a declarat că l-a întâmpinat personal pe Iohannis atunci când a sosit la Grivco pentru discuții cu Dan Voiculescu, în 2009. „Eu m-am întâlnit cu domnul Iohannis când a intrat la Grivco, în hol. Nu înțeleg de ce trebuie să ne ascundem după niște lucruri și acum să spunem că nu știm unde este Grivco”, a susținut Șereș.
Acuzațiile au fost însă negate de prezidențiabilul ACL. Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, care are termen la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 18 noiembrie, i-a dat bătăi de cap în campanie.
Deși a câștigat în primă instanță la Curtea de Apel Alba Iulia, dacă va pierde recursul înaintat de ANI la Înalta Curte, Iohannis nu își va putea exercita mandatul de președinte.
„Sunt un politruc și vreau să fiu președintele României!”
Pe 28 august, Klaus Iohannis a declarat că este un politruc care vrea să candideze la Președinția României. După câteva zile a încercat să o dreagă. „Am făcut această afirmația auto-ironică. Evident că nu mi se potrivește. Sunt cunoscut ca un anti-comunist. A fost clar că nu eu sunt acela, dar am vrut să urmăresc ce face PSD cu acea afirmație. A copiat-o și a venit să mă atace cu acest cuvânt”, a explicat el.
Constituția: mister total!
Pe 6 septembrie, la Brașov, a fost întrebat câte articole are Constituția. „Nu răspund la astfel de provocări. Sunt obișnuit să pun eu întrebările în calitatea mea de dascăl. Dacă aveți întrebări politice, cu mare plăcere”, a răspuns președintele PNL. Pe 13 octombrie, Iohannis a făcut o nouă gafă în timpul emisiunii „Evenimentul Zilei” de pe B1 TV, unde a evitat să răspundă care este valoarea salariului minim pe economie din România.
Prompterul, esențial la mitinguri
La un miting organizat la Iași, Klaus Iohannis nu a mai citit de pe prompter, cum procedase până atunci. „Văd aici în mulțime o mare mulțime”, „Cu toții știm că se întâmplă lucruri ciudate”, au fost câteva dintre frazele fără sens spuse la miting. În septembrie, Iohannis a participat la deschiderea anului școlar. „Învățați, învățați, învățați!”, le-a spus Iohannis elevilor, mesajul fiind atribuit lui Lenin.