Camelia Bogdan se întoarce în magistratură. Judecătoarea, sancţionată mai blând

Camelia Bogdan se întoarce în magistratură. Judecătoarea, sancţionată mai blând

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA, a fost reprimită în magistratură ca urmare a unei decizii definitive a Completului de 5 judecători al Instanţei supreme

Prin decizia de ieri, luată în majoritate de trei la doi, judecătorii au casat hotărârea CSM din data de 8 februarie şi au înlocuit sancţiunea excluderii din magistratură cu cea a mutării disciplinare la Curtea de Apel Târgu Mureş pe o perioadă de şase luni, începând cu data de 15 ianuarie 2018.

Doi judecători, Rodica Susanu şi Cristian Daniel Oană, au făcut opinie separată şi au decis să respingă ca neîntemeiată acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva Cameliei Bogdan. În schimb, judecătoarele Gabriela Bogasiu, Mihaela Tăbârcă şi Mirela Poliţeanu au decis că judecătoarea lui Voiculescu trebuie sancţionată, dar cu o măsură mai blândă.

În data de 4 decembrie, la ultimul termen al procesului, avocatul Cameliei Bogdan a făcut referire la articolul de lege care interzice magistraţilor să desfăşoare activităţi în afara funcţiei de judecător, altele decât cele didactice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Argumentele apărării

„Funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, potrivit articolului 125 anineat 3 din Legea privind statutul magistraţilor.

„Toate tratatele spun că, în primul rând, trebuie să faci o interpretare gramaticală (n.r. - a unui text de lege). De trei ori e folosit cuvântul ‚funcţie’ şi înseamnă că peste tot are acelaşi înţeles. Toate dicţionarele spun că ‚funcţie’ înseamnă activitate legală cu caracter regulat care este remunerată. Pentru noi, înseamnă posibilitatea să ai două servicii. Articolul 125 a avut în vedere cumulul de funcţii. Vi se interzice să aveţi două servicii”, a declarat avocatul în faţa Completului de 5 judecători.

Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Motivul excluderii l-a constituit faptul că judecătoarea s-ar fi aflat în incompatibilitate/ conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

Ciuvică, revoltat de decizie

Mugur Ciuvică, şeful Grupului de Investigaţii Politice, cel care a făcut plângerea care a stat la baza excluderii judecătoarei, s-a arătat revoltat de decizia Instanţei supreme şi are un mesaj pentru magistraţii care au făcut opinie separată: „Cei doi și-au bifat cumva apartenența la câmpul tactic și probabil că așteaptă să fie apreciați sau susținuți în continuare de domnul general Dumitru Dumbravă de la SRI. Cei doi și-ar fi dorit să o exonereze pe Camelia Bogdan de orice vină”.

Condamnarea lui Voiculescu, în pericol să fi e revizuită?

Întrebat dacă în urma sancţiunii, decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu ar putea fi revizuită, avocatul Daniel Adrian Briscan a declarat: „În măsura în care motivarea Înaltei Curţi va atinge şi aspecte referitoare la cauza ICA, în sensul stabilirii unei corelaţii între abaterile disciplinare şi soluţia pronunţată în acel dosar, există posibilitatea ca o cale extraordinară de atac să fie admisă. Nu înseamnă însă că o abatere săvârşită de un magistrat cu ocazia soluţionării unei cauze face automat ca soluţia pronunţată să fie nelegală”.