Cambridge Analytica se închide, după scandalul datelor utilizatorilor Facebook

Cambridge Analytica se închide, după scandalul datelor utilizatorilor Facebook

Firma de consultanţă Cambridge Analytica, acuzată că a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, îşi încetează operaţiunile, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Scandalul datelor personale a izbucnit la jumătatea lunii martie, anul acesta, după ce s-a aflat că firma Cambridge Analytica din Regatul Unit a colectat date personale a circa 85 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump. Cambridge Analytica a folosit, se pare, aplicaţia „thisisyourdigitallife" dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

Imediat după declanșarea scandalului Cambridge Analytica, cotaţiile acţiunilor Facebook au scăzut drastic, ceea ce a redus valoarea pe piaţă a firmei cu aproximativ 50 de miliarde de dolari. Ca urmare a scandalului care s-a iscat, directorul general al firmei, Alexander Nix, a fost suspendat.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană. La finalul lunii martie, sediul firmei Cambridge Analytica a fost percheziționat de autoritățile britanice  pentru a verifica dacă datele personale ale utilizatorilor reţelelor de socializare online au fost colectate într-un mod neautorizat şi dacă Facebook a luat suficiente măsuri pentru a proteja acele date.

Ne puteți urmări și pe Google News