Ca la mexicani! Cătălin Harnagea, fost șef al SIE: „În România s-a creat un stat paralel după o rețetă FBI
- Andrei Robert
- 17 ianuarie 2017, 00:00
Un fost șef al SIE a dezvăluit modelul american recomandat de FBI pentru statele cu probleme în ceea ce privește crima organizată: control asupra serviciilor secrete, parchetelor, instanțelor și penitenciarelor și echipe speciale infiltrate pentru a nu exista scăpări de informații. El a făcut o paralelă cu România și a ajuns la concluzia că, la noi, s-a format un stat în stat, în baza acestei scheme
Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE, a povestit pentru postul Antena3 cum i-au dezvăluit autorităţile din Mexic reţeta pe care FBI-ul o recomandă statelor cu probleme pentru a stopa crima organizată: „Procurorul general din Mexic mi-a explicat modelul recomandat de FBI pentru a opri traficul de droguri din Mexic. Să se creeze un sistem în patru nivele: sistemul de informaţii, parchetele, instanţele şi sistemul penitenciar. FBI-ul i-a sfătuit ca în toate aceste patru sisteme să existe control pentru a se evita scăpări de informaţii”. El a făcut o paralelă între sistemul descris de procurorul din Mexic şi cel creat de SRI şi a spus că modelul ar fi practic acelaşi:„Ce a făcut SRI? A luat o direcţie juridică din administrativ şi a băgat-o ca direcţie judiciară în operativ. Mai departe, urmează Parchetele, direcția specială din DIICOT și DNA pe care o știm. Instanţele -se ştie foarte clar că există completuri specializate la Curţile de Apel din ţară şi Curtea Supremă. Există judecători care apropă o eliberare şi alţii nu”.
Oameni infiltrați peste tot
Procurorul general din Mexic i-a dezvăluit lui Harnagea secretul reuşitei. „S-a lucrat cu echipe speciale în fiecare dintre cele patru niveluri, adică în serviciile de informaţii au creat o structură specială cu ofiţeri aleşi, care, de obicei, erau schimbaţi, erau verificaţi pentru a nu deţine informaţii şi să ajungă informaţiile la respectivii traficanţi, în Procuratură aveau o direcţie specială pentru aşa ceva. La fel în instanţă, aveau instanţe şi judecători speciali, aleşi doar pentru condamnarea acestor traficanţi. Vorbim despre partea de bună intenție, în sensul de a condamna crima organizată”, a povestit Harnagea. El a declarat că și în România s-a creat un astfel de sistem, dar care nu a avut același scop ca și în Mexic.
„Nu este posibil să infl uențezi anumite domenii economice”
Fostul șef SIE a acuzat autoritățile din România că au permis crearea unui stat paralel, care nu are legătură cu sistemul mafiot care ar fi trebuit stârpit printr-o astfel de schemă. El a vorbit despre un stat în stat, separat de cel ales, reprezentat de structuri de securitate conspirative. Potrivit lui Harnagea, aceste structuri reprezintă un sistem paralel care influențează staul în trei direcții: economică, politică și juridică: „Nu este posibil să influențezi anumite domenii economice. Au fost firme numite pușculițe: Tender, RCS-RDS și altele care nu sunt cunoscute, care au intrat în legături nepermise cu autorități publice puse de o structură publică aleasă”.
Harnagea: jurnalist, șef SIE, politician
Cătălin Harnagea s-a născut la 1 aprilie 1958, în Bucureşti, şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001.A absolvit cursurile Facultăţii de Construcţii Hidrotehnice din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, ulterior lucrând ca inginer constructor la „Energoconstrucţia”. După Revoluție, Harnagea devine ziarist de politică externă la Jurnalul internaţional, Viitorul românesc, Formula AS şi România liberă, ocupând funcţii de redactor, şef de departament, director executiv. În anul 1994, devine redactorul şef al Agentiei de ştiri ARPress. În 1996, Cătălin Harnagea a fost şef al campaniei electorale a lui Victor Ciorbea, candidat la Primăria Capitalei, iar apoi coordonator între campania electorală a Convenţiei Democrate din România şi campania prezidenţială a lui Emil Constantinescu. Pe 1 decembrie 1996, Harnagea devine consilier prezidențial pentru probleme interguvernamentale, neguvernamentale și administrație locală, cancelarie şi protocol. La 30 iulie 1997 e numit şef al SIE, funcţie pe care o ocupă până pe 1 februarie 2001. Lucrează la Petromidia până în 2002.
FOTO: După ieșirea din SIE, Harnagea a cochetat cu politica
La alegerile Parlamentare din 2008, a candidat la Vâlcea pentru un fotoliu de deputat din partea PNL, dar a pierdut în fața unui candidat local. Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a lansat, în 2014, Partidul Liberal Reformator (PLR), iar Cătălin Harnagea i-a fost alături. Din 2015 este membru ALDE.