La aproape două luni de la începerea înscrierilor la Bursa de Spectacole de la Sibiu, și-au anunțat participarea companii și artiști din opt țări, precum și din România. Înscrierile la Bursă continuă până pe 30 aprilie.
Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Pe durata celor şase zile, în cadrul Bursei se vor reuni operatori culturali și artiști care vor prezenta și promova producțiile proprii și proiectele în curs de desfășurare din domeniul artelor spectacolului.
Până în acest moment, din străinătate s-au înscris companiile Bandart Production (Ungaria), Polyplanity Production (Grecia), TIDA - Théâtre Danse (Italia), Yohangza (Coreea de Sud), NordbergMovement (Suedia), Bad New Days Performing Arts (Canada) și Peripecia Teatro (Portugalia). Din România și-au anunțat prezența Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Drum Cafe (București), Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și compania Unfold Motion (Timișoara). A treia sesiune de înscriere are ca termen limită 30 aprilie 2015. Puteţi accesa site-ului www.sibiuartsmarket.ro pentru consultarea categoriilor de acces și a condițiilor de participare.
În această perioadă, organizatorii lucrează intens la definitivarea programului Bursei și la obținerea ultimelor confirmări ale invitaților la evenimentele speciale. Deschiderea oficială a Bursei va avea loc luni, 15 iunie, ora 11:00, printr-o conferință de presă la care vor participa Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și reprezentanți ai Ministerului Culturii din România. Evenimentul de deschidere va fi urmat de o conferință specială având ca temă „Capitalele Europene ale Culturii 2021”, moderată de Karel Bartak, director al programului „Creative Europe” din cadrul Direcției Generale Educație și Cultură, Comisia Europeană. În cadrul conferinței, reprezentanții oraşelor din România și din Grecia care aplică pentru acest titlu vor avea ocazia unică de a intra în dialog cu domnul Karel Bartak și de a primi consiliere pentru proiectele pe care le au în pregătire. În a doua parte a conferinței, Karel Bartak va prezenta oportunitățile de finanțare ale proiectului Creative Europe 2014-2020, cel mai important și cel mai nou cadru european de finanțare dedicat proiectelor culturale și din domeniul audiovizualului.
Un invitat de onoare al Bursei din acest an va fi Joseph Melillo, director al Brooklyn Academy of Music, New York, care va susține și o conferință specială. De asemenea, Hugo de Greef, co-fondator al Academiei Festivalului, inițiată de Asociația Festivalurilor Europene, va modera unul din evenimentele importante ale Bursei – Festival Readings, platforma educațională de conferințe publice despre managementul artistic al festivalurilor. Timp de trei zile, între 16-18 iunie, managerii unor importante festivaluri vor oferi detalii despre experiența lor de lucru, despre relațiile cu artiștii sau cu partenerii instituționali și vor intra în dialog cu participanții. Profesorul Noel Witts va fi prezent la Sibiu și în acest an, pentru a modera un eveniment de tradiție, „Conversații culturale”, o serie de interviuri cu invitaţii Festivalului de Teatru de la Sibiu. Conversațiile sunt publicate cu sprijinul Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu.
Programul complet al Bursei va fi anunțat în cursul lunii aprilie. Pentru aflarea noutăților în timp real, vă invităm să vizitați site-ul www.sibiuartsmarket.ro și pagina de facebook https://www.facebook.com/sibiuartsmarket.