Bucureștenii sunt așteptați pe 22 noiembrie la primul târg de inițiative cetățenești din Capitală

Bucureștenii sunt așteptați pe 22 noiembrie la primul târg de inițiative cetățenești din Capitală

Nu este nevoie să fii supererou să trimiți o scrisoare la primărie, să strângi semnături pentru o petiție sau să-ți pese de ce se întâmplă la tine în cartier. Nu este nevoie să ai superputeri să mobilizezi oamenii din jurul tău atunci când deciziile publice nu țin cont de dorințe ale cetățenilor, în proiecte cu impact direct asupra orașului și locuitorilor săi. Bucureștenii sunt așteptați la prima ediție a „Târgului de inițiative cetățenești” (sâmbătă, 22 noiembrie 2014 între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub București (Str. Halelor nr.5), pentru a-i cunoaște pe oamenii neresemnați, care cer cu perseverență ca vocea lor să fie ascultată de către autorități.

Vino să-i cunoști pe oamenii cu al șaselea simț: simțul civic. Cei cărora le pasă de orașul lor, se implică și folosesc cu creativitate și curaj toate instrumentele disponibile de la o simplă petiție până la un flashmob, de la o audiență cu primarul, până la o campanie elaborată de advocacy. Instrumentele pe care ei le folosesc sunt la îndemâna oricărui bucureștean care se lovește de decizii injuste, care trăiește într-un un oraș în care betonul ia locul spațiilor verzi, în care construcții ilegale apar peste noapte, în care bicicliștii pedalează în pericol.

Târgul este organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică cu scopul de a aduce la un loc toate energiile civice ale Capitalei, de a facilita schimbul de experiență între grupuri civice, organizații și vizitatorii târgului, pentru o voce mai puternică a cetățenilor în fața autorităților.

Începând cu ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la avanpremiera piesei de teatru „4m² (Scenariul și Regia: Catinca Drăgănescu și Ioana Petre), inspirat din acțiunile cetățenilor din cartierele bucureștene, care încearcă să încline balanța de putere în relație cu autoritățile publice

De ce să vii la târg?

  • Vei putea deveni susținătorul unei cauze în care crezi și îi vei cunoaște pe cei care fac deja lucruri concrete pentru susținerea cauzei lor: un oraș verde, un oraș fără construcții ilegale, un oraș fără terenuri virane pline de gunoi, un oraș în care bicicliștii pot pedala în siguranță etc. ;
  • Vei afla cum să lupți împotriva construcțiilor ilegale din București. Invitat special: Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.
  • Vei afla detalii despre subiectele și tacticile grupurilor cetățenești și ale organizațiilor care luptă pentru un oraș în care deciziile grupurilor respectă voința cetățenilor

Printre cele 23 de grupuri și organizații prezente la târg, menționăm: Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Grupul de inițiativă civică Lacul Tei, Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”, Asociația Komunitas, Berceni de la cartier la comunitate, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR, Cruciada Locatarilor, Observatorul urban, Decât o Revistă – seria Bucureșteanul, Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch -, Grupul de inițiativă „Favorit”, Street Delivery, Grupul de inițiativă Callatis-Drumul Taberei.

Mai multe detalii: http://www.ce-re.ro/home

Ne puteți urmări și pe Google News