Brațul Binomului. Generalul „Anaconda” reorganizează SRI cu rețeaua lui Coldea
- Petrisor Cana
- 6 iunie 2017, 00:00
Elena Istode, ofițerul despre care jurnalistul Ion Cristoiu a dezvăluit că a petrecut vacanțe de lux alături de fostul deputat Cristian Rizea, cercetat penal de procurorii DNA, este acuzată că impune şefi locali în SRI. „Anaconda” ar fi anunțat cine va fi șef și prim-adjunct la Prahova: doi ofițeri, consăteni, susținuți de Florian Coldea. Unul a fost adjunctul numărului 2 din SRI, Răzvan Ionescu, iar celălalt - colaborator al lui Mircea Negulescu, ex-procurorul DNA.
În ciuda cutremurului din ianuarie 2017, care a condus la schimbarea lui Florian Coldea, primadjunctul directorului Serviciului Român de Informații (SRI), dar și la acuzații grave care o vizau pe Elena Istode, poreclită „Anaconda”, șefa „acoperiților” din presă, ANAF și alte instituții, cea mai mare parte a ofițerilor puși în funcții de fosta conducere a serviciului secret a rămas pe „baricade”. Așa cum a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, ofițerul în rezervă SRI, Adrian Radu, „Anaconda” a fost trimisă, vinerea trecută, la Ploiești acolo unde, în fața șefilor de birou și de servicii, le-a comunicat cine va fi, începând de astăzi, șeful lor la SRI Prahova: Silviu Deatcu, adjunctul şefului Diviziei W, cea care se ocupă de combaterea criminalităţii organizate.
Şeful acestei structuri a fost generalul Răzvan Ionescu, actualul prim-adjunct al directorului SRI, Eduard Hellwing. Mai mult, Elena Istode i-ar fi anunţat pe șefii structurilor locale că îl susţine, pentru funcţia de prim-adjunct al şefului SRI Prahova, pe Dragoş Neculăiţă, actualul şef al Sectorului A – apărarea Constituţiei, din cadrul Serviciului Judeţean de Informaţii (SJI). Anunţul ar fi fost făcut înainte de concursul ce urmează să aibă loc pentru ocuparea acestui post.
Filiera Coldea
Așa cum reiese din spusele unor ofițeri de informații, „Anaconda” ar fi preluat rolul îndeplinit, până la începutul acestui an, de Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, trecut în rezervă, pe 17 ianuarie, după dezvăluirile făcute de ex-deputatul PSD, Sebastian Ghiţă. Mai exact, Coldea, în calitate de membru al Biroului Executiv al SRI, se ocupa doar de SRI Prahova, deşi fiecare membru avea în subordine câte 3-4 judeţe. Sebastian Ghiță, afaceristul dat în urmărire internațională și prins în Serbia, a dezvăluit că a petrecut concedii, împreună cu Florian Coldea, în stațiuni de lux, dar a participat și la întâlniri în vilele de protocol ale SRI, K2, K4 și T14. Detalii exclusive despre aceste „chermeze la nivel înalt” a dezvăluit jurnalistul Dan Andronic, în serialul „Noi suntem statul”, publicat de „Evenimentul zilei”.
În slujba sistemului
Despre serviciul pe care îl conduce Neculăiţă, publicaţia Incisiv de Prahova a scris că a colaborat cel mai mult cu fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, de la DNA Ploieşti, care a instrumentat dosare penale pe baza informaţiilor furnizate de ofiţerii serviciului secret, unele dintre ele „fabricate”. Sistemul din „Republica Ploieşti” a funcţionat în baza unui protocol între DNA şi SRI şi a înţelegerilor dintre Negulescu şi Sabin Iancu, fostul şef al SRI Prahova. Iancu ar fi fost avansat la şefia Direcţiei de Informaţii Bucureşti, tot la presiunile Elenei Istode. Controlul impus de „Anaconda” la Prahova ar avea ca scop salvarea de la urmărirea penală a fostului procuror Mircea Negulescu.
Consătean și subaltern
Absolvent promoţia 2001 al Academiei de Poliţie, locotenent colonelul Dragoș Neculăiță a avansat până la funcţia de şef Sector A pe baza relaţiilor de amiciţie profesională cu ex-procurorul „Zdreanţă”, Mircea Negulescu, scrie Incisiv de Prahova. Cei doi, Negulescu și Neculăiță, au făcut tandem la mai multe percheziții, în dosarele „grele” ale lui „Portocală”. „Propulsia” ar fi venit, însă, chiar de la Silviu Deatcu, omul adus, de la centru, de Elena Istode la șefia SRI Prahova. Deatcu este consătean cu tatăl lui Neculăiță, în Izvoarele-Homorâciu, acolo unde Neculăiță senior este pădurar și proprietar de gater.
Pe banii unui deputat penal
Pe 20 ianuarie, jurnalistul Ion Cristoiu a publicat pe blogul său și pe evz.ro o serie de fotografii în care generalul SRI Elena Istode (foto) apare alături de fostul deputat Cristian Rizea și de soția acestuia, făcute într-o vacanță de lux la Monaco și Cannes, în perioada 2008-2009. Vacanța ar fi fost pe banii lui Rizea, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.
Racolat și protejat de SRI
Despre Mircea Negulescu, fostul șef al contraspionajului din Prahova, Daniel Florea scria, într-un denunț fă- cut la DNA, în iulie 2014, că „procurorul Negulescu Mircea este informator SRI”. Din greșeală, susține Florea, procurorul Negulescu, în loc să-l sune pe ofițerul Ștefan Titus, l-a sunat pe el și a început să-i spună ceea ce trebuia să-i spună ofițerului de legătură. Florea a mai adăugat că Negulescu venea des la sediul SRI Prahova unde discuta „numai cu colonelul Ștefan T. sau, în lipsa acestuia, cu o persoană anume desemnată, mr. Neculăiță Dragoș”.
Pe 14 februarie, România TV a prezentat un dialog între „Portocală” şi soţia lui Vlad Constantin, un om de afaceri cercetat penal, în care fostul anchetator anticorupţie îi dezvăluia date din dosare penale. În data de 20 februarie a apărut în presă înregistrarea în care Negulescu vorbea despre protecţia asigurată de şeful SRI Prahova, în baza unui protocol DNA-SRI, dar şi a unei colaborări între cei doi. De asemenea, afaceristul Nicolae Onea acuza că „presiunile şi abuzurile procurorului Negulescu îl aveau drept ţintă pe fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma”. După scandal, Mircea Negulescu s-a retras din magistratură.