Biograful lui Steve Jobs, în "The Innovators": Marii inovatori nu sunt lupi solitari | FOTO

Biograful lui Steve Jobs, în "The Innovators": Marii inovatori nu sunt lupi solitari | FOTO

Marii inovatori nu sunt lupi solitari, ci oameni care lucrează în echipă, a scris Walter Isaacson, biograful lui Steve Jobs, în noua sa carte "The Innovators". Volumul prezintă figurile marcante din spatele revoluţiei digitale.

Potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres, marii inovatori contemporani, precum Jobs, creatorii Google, extrovertitul Larry Page sau timidul Sergey Brin, ocupă o mare parte din această carte ce compară dezvoltarea Internetului - o colaborare între guverne, academicieni şi "hackeri" - cu construcţia unei catedrale, în care nu există un singur arhitect, ci o echipă de specialişti.

Inovaţiile din era digitală, rod al colaborării

"Computerul şi internetul care figurează printre cele mai importante invenţii ale epocii nu s-au născut într-o debara sau într-un garaj de mâna unui inventator solitar... Majoritatea inovaţiilor din era digitală sunt rod al colaborării", explică Isaacson în cartea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scriitorul îl dă ca exemplu pe Jobs, care este de obicei amintit pentru calităţile sale de vizionar cu caracter dificil, dar nu şi pentru a fi creat "cea mai loială echipă" de la Silicon Valley.

Primul programator de computere, o femeie

Într-un discurs pronunţat la Muzeul de Istorie al Computerului din Mountain View (California), biograful lui Jobs asigură că succesul fondatorului companiei Apple s-a datorat mai ales muncii în echipă. Inovaţiile au nevoie de "echipe, colaboratori şi structuri slab ierarhice, ce caracterizează giganţii tehnologiei din Silicon Valley", a explicat el.

Cartea lui relatează povestea Adei Lovelace, matematiciană şi scriitoare britanică, fiica poetului Lord Byron care a fost de multe ori considerată primul programator de computere. În opinia sa, Lovelace întruchipează combinaţia perfectă de creativitate, umanitate şi cunoaştere ştiinţifică a căror intersectare generează marile inovaţii ale viitorului.

Porţi pentru imaginaţie

"O mare parte a inovaţiilor înseamnă să serveşti vin vechi - cărţi, ziare, articole de opinie, cântece, programe de televiziune, filme - în sticle noi digitale", a mai punctat scriitorul în cartea sa.

Isaacson consideră că noile servicii - platformele şi reţelele sociale - sunt porţi pentru imaginaţia individuală şi creativitatea muncii în echipă