Bilanț la nouă luni: Numărul de insolvențe a scăzut cu 17%

Bilanț la nouă luni: Numărul de insolvențe a scăzut cu 17%

În primele nouă luni ale anului 2014 au fost deschise 15.575 de insolvențe noi, în scădere cu aproximativ 17% față de aceeași perioadă a anului anterior (18.735 de proceduri noi de insolvența), potrivit unui studiu realizat de Coface.

Din punctul de vedere al distribuției sectoriale, sectorul construcțiilor, fabricarea produselor textile, HORECA, industria extractivă și transporturile au rămas în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor raportat la 1.000 de firme active. 

În primele nouă luni, Bucureștiul a rămas singura regiune în care insolvențele au crescut în perioada analizată (+24%), restul regiunilor înregistrând scăderi. 

Potrivit declarațiilor financiare ale companiilor care au intrat în insolvență, în perioada 2008 – 2013, motivele care au condus la acest rezultat sunt:

- Majoritatea datoriilor suplimentare au fost atrase pentru acoperirea pierderilor și a investițiilor în creanțe, în condițiile în care valoarea contabilă a activelor fixe a rămas aceeasi;

- Creșterea constantă a duratei medii de încasare indică o politică neadecvată de risc comercial, durata medie de încasare a creanțelor crescând cu 81 de zile în intervalul analizat. Acest lucru a determinat plată din ce în ce mai lentă a facturilor către furnizori, durata medie de plată a furnizorilor crescând în aceeași perioadă cu 122 de zile.

- În cazul disciplinei de plată se observă îmbunatățiri continue în perioada analizată, cifrele indicând atât o contracție valorică, cât și numerică a instrumentelor refuzate la plată.

Impactul financiar al insolvențelor în T1-T3

Mesajul promovat furnizorilor în perioada 2009 - 2013 de către firmele intrate în insolvență în primele nouă luni ale anului 2014 a fost acela că nu își pot achita facturile la termen, deoarece își încasează propriile creanțe mai greu. 

Acest lucru este adevărat, dar nu reprezintă decât unul dintre motivele indisciplinei de plată. Folosirea resurselor financiare de la furnizori (prin plata mai tardivă a facturilor) pentru investiții pe termen lung, care s-au dovedit ulterior ca fiind neprofitabile, a reprezentat în aceeași măsură o cauza a indisciplinei de plată a firmelor respective. 

Iată cât este „factura” generată de firmele care au intrat în insolvență în primele nouă luni ale anului 2014:

Furnizori comerciali: 4,7 miliarde lei  Banci: 3,7 miliarde lei  Actionari: 2 miliarde lei   ANAF (Statul): 1 miliard lei