Editura Evenimentul si Capital

„Biblia lui Satan” Misteriosul document medieval, tolerat și de Inchiziție, și de Vatican

Cartea a fost păstrată inițial într-o mănăstire benedictină din Boemia (Cehia), ajungând, după multă vreme, în colecția Reginei Christina a Suediei
Autor: | | 2 Comentarii | 16435 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Pentru Codex Gigas, cel mai mare manuscris medieval care a supraviețuit până azi, a fost nevoie de 160 de piei de animale, iar autorul a depus o muncă titanică, ani la rând, pentru a-l scrie.

Manuscrisul misterios măsoară 92 de cm pe 22 de cm, cântărește 74 de kilograme și este găzduit, în prezent, de Biblioteca Naţională a Suediei, din Stockholm.

Pagini blestemate

În interior se află imaginea ameninţătoare a Diavolului. Nu puţini sunt cei care au susţinut, în decursul timpului, că paginile manuscrisului – supranumit Biblia Diavolului - sunt blestemate. Satan ocupă o pagină întreagă și este descris cu lux de amănunte. El stă cu mâinile ridicate la cer, între două turnuri și pare că îl provoacă pe Dumnezeu la un duel. Are doar patru degete la mâini și la picioare și principala sa caracteristică este hidoșenia.


FOTO: Manuscrisul, una dintre minunile Evului Mediu, a fost sursă de inspirație pentru cei mai mulți reprezentanți ai cleruluiNumele de „Biblia Diavolului” a fost dat cărții pornind de la această imagine grandioasă.

Legenda mai spune că, drept pedeapsă pentru încălcarea jurămintelor monastice, un călugăr benedictin urma să fie zidit de viu. El a implorat să fie iertat, promiţând că va scrie, într-o singură noapte, cea mai frumoasă carte din lume, care va conţine întreaga cunoaştere a omenirii. Şi a scris!

Dar nu oricum, ci sub îndrumarea diavolului, care i-a cerut, la schimb, sufletul. Aproape de miezul nopţii, călugărul şi-a dat seama că nu va putea să-şi ducă la îndeplinire promisiunea de unul singur, astfel că a inventat o rugăciune specială, adresată îngerului căzut. Lucifer însuşi ar fi autorul portretului grotesc din „paginile” manuscrisului, viu colorat şi plasat într-un pustiu încadrat de două turnuri.


FOTO: Vaticanul are o poziție tolerantă fată de Biblia Diavolului, considerată un manuscris importantÎn urmă cu mai mulţi ani, scrierea a fost minuţios analizată de către paleograful Michael Gullick, care a ajuns la concluzia că manuscrisul este realizat cap-coadă de una și aceeași persoană.

Cinci ani de muncă

Alt fapt incredibil: potrivit site-ului The Line Up, testele au scos la iveală următoarea situaţie: ar fi fost nevoie de cinci ani de scris neîntrerupt pentru crearea așa-numitei Biblii a lui Satan.

Codexul conține manuale de botanică, întâmplări istorice, leacuri și descântece pentru anumite boli, lecții de spiritualitate, rețete medicinale și diverse incantații. Jumătate din manuscris constă în Vechiul şi Noul Testament, însă acestea, în loc să fie puse la un loc, sunt separate de traduceri latine despre istoria evreilor

Legenda spune că monahul a fost cuprins ulterior de remușcări și ar fi implorat iertarea Sfintei Fecioare. Scrierile legate de exorcizare sunt încercările călugărului de a-și salva sufletul, însă pocăitul a murit înainte să fie izbăvit de pactul cu Satan.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate