Berlinul, îngrijorat că sancțiunile contra Rusiei îi încalcă interesele

Berlinul, îngrijorat că sancțiunile contra Rusiei îi încalcă interesele

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, crede că Washingtonul nu ar trebui să folosească sancțiunile impuse Rusiei pentru a promova firme americane, în detrimentul celor europene.

„Instrumente incorecte”

Germania și-a exprimat îngrijorarea legată de sancțiunile economice adoptate de Congresul SUA, care urmează a fi promulgate sau respinse de președintele Donald Trump, și a avertizat că pot un instrument care lovește companiile europene.

Sigmar Gabriel a cerut administrației de la Washington să-și coordoneze politicile cu aliații europeni și să nu impună unilateral sancțiuni Rusiei.

„Poziția noastră rămâne aceea că nu vom accepta utilizarea extrateritorială a acestor sancțiuni ale SUA împotriva firmelor europene”, a declarat Gabriel. „Președintele Trump știe asta, la fel și Departamentul de Stat și administrația americană. Politicile de sancționare nu sunt un instrument potrivit sau adecvat pentru promovarea intereselor naționale de export și politică energetică”, a spus el.

Nord Stream II

Senatul SUA a adoptat noi sancțiuni contra Rusiei, din cauza rolului său în conflictul din Ucraina. Multe dintre acestea ar afecta interesele companiilor energetice din Germania. Printre altele, este vorba despre firmele care sprijină construcția unui gazoduct, Nord Stream II, prin care gazul rusesc va ajunge, prin Marea Neagră, în Germania. Gabriel este unul dintre susținătorii acelui proiect și ai relațiilor economice apropiate cu Rusia.

Reacția rușilor

Moscova a criticat dur Congresul SUA, pentru că a adoptat legea care aduce noi sancțiuni împotriva Rusiei. „Măsura este o nouă dovadă a politicii externe americane extrem de ostile”, afirmă Ministerul rus de Externe, care a anunțat contra-măsuri, de genul reducerii numărului diplomaților americani din Rusia și confiscarea unor proprietăți americane.

Ne puteți urmări și pe Google News