Editura Evenimentul si Capital

Belomorkanal – Canalul Morţii, locul unde Stalin o omorât 100.000 de dizidenţi

Aici au murit peste 100.000 de oameni
Autor: | | 0 Comentarii | 1423 Vizualizari

Când vine vorba de asocierea cuvântului “canal” cu sintagma “muncă forţată” ne gândim, automat, la Canalul Dunăre-Marea neagră. . Numai că, în 1933, cu exact o jumătate de secol înainte de inaugurarea “Magistralei albastre”, Stalin tăia panglica altei ctitorii comuniste. Ctitorie care a fost mormântul a peste o sută de mii de oameni. Numele ei este “Canalul Marea Albă – Marea Baltică”

Canalului Marea Albă-Marea Baltică, inaugurat pe 2 august 1933, este un canal navigabil care uneşte mările Albă şi Baltică, lângă Sankt Peterburg. Numele original a fost “Canalul Marea Albă-Marea Baltică Stalin” şi este cunoscut şi cu abrevierea Belomorkanal.

În timpul contrucţiei acestui canal au murit până la 100.000 de prizonieri din Gulag. Canalul este construit parţial de-a lungul câtorva râuri şi două lacuri, lacul Onega şi lacul Vigozero. Lungimea totală a căii navigabile este 227 km. Avantajele lui economice sunt limitate în zilele noastre de adâncimea lui, de maxim 3,65 metri, care limitează mult accesul vaselor pe canal. Uniunea Sovietică a prezentat Canalul ca pe un succes al primului plan cincinal. Canalul a fost dat în funcţiune cu patru luni mai înainte de termen. Tot canalul a fost construit într-o perioadă de numai 20 de luni, între 1931 şi 1933, aproape întregime prin muncă nemecanizată.

Proslăvit de lingăii bolşevicilor

De fapt, canalul a fost primul proiect important construit prin folosirea muncii forţate a prizonierilor din Gulag. Directoratul Belomorkanal a asigurat asigurat forţa de muncă de aproximativ 150.000 de deţinuţi. Propaganda oficială a descris acest proiect ca o dovadă a eficienţei Gulagului. Condiţiile de muncă la BBK erau cumplite, fiind concepute pentru “reeducarea criminalilor prin muncă corecţională”.

Stalin şi Molotov la inaugurare

S-a făcut o vizită oficială pregătită cu grijă, în cursul căreia artiştii ruşi s-au documentat pentru a da la iveală lucrări de proslăvire a proiectului. Printre cei care au făcut vizita au fost Maxim Gorki, Alexei Tolstoi, Victor Şklovski şi Mihail Zoşcenko.

În cinstea sa s-a scos o marcă de ţigări

Finalizarea lucrării a fost sărbătorită prin scoaterea unei mărci de ţigarete numită Belomorkanal. Canalul, de-a lungul întregii sale lungimi, are o adâncime de 3 şi 3,65 metri, ceea ce îl face de nefolosit pentru cele mai multe tipuri de vase, în zilele noastre fiind utilizat mai ales pentru traficul uşor, de 10 – 40 de vase zilnic. Deşi s-a afirmat chiar de la început un eşec total, Stalin a fost tot timpul foarte mândru de canal.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate